сряда, 28 януари 2015 г.
Пухкави телешки кюфтета
Надали с пържени кюфтета ще изненадам някого, а щом и аз самият възкликнах учудено, че може да се получат такива току виж и някой друг направи същото.
Продукти:
500 грама телешка кайма
1 голям настърган картоф на ситното ренде-изцеден добре
сол на вкус
черен пипер и кимион по 1/2 ч.л.
1 с.л. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода бикарбонат, "загасена в него "
мазнина за пържене (толкова, че като сложиш кюфтето да е малко над средата му) и 1-2 скилидки чесън
Приготвяне:
каймата се смесва с настъргания кортоф, подправките, киселото мляко и се омесва за 10-а минути много добре;
Оформят се кюфтенца и се оставят да си починат за 20-а минути.
От това количество се получиха точно 14 кюфтенца.
Мазнината се загрява силно, пущат се в нея скилидките чесън и първата партида кюфтета и веднага силата на котлона се намалява на половина (от 9 степени на 5-та).
Пържат се до хубаво зачервяване.
Докато се пържат сами набухват и се окръглят.
П.П. същественото е, че при тях има минимум продукти и подправки. Така най-добре се усеща вкуса на месото.
(конкретно тези ги правих с кайма от младо теленце, продават ги в една от веригите в разфасовки по 0,400 кг, но няма да го споменавам коя е - не искам да правя на никой търговец реклама).
Добър апетит и наздраве!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Каймата е по 400г . в Лидл и не е реклама - просто някой може да реши да си направи ,ама както винаги или пропускаш или важно поясняваш как този някой може и да не си го направи -кат се чуди откъде аджеба е таз кайма :D
ОтговорИзтриванекоригирах си публикацията.
ИзтриванеМоже и да си прав, че някой може да се зачуди от къде да си купи кайма от младо теленце (но очевидно не си се затруднил), а иначе я има във всяка уважаваща се месарница ...
Значи правя по същата рецепта. Единствено не съм слагала кисело мляко и содата. Следващия път ще направя както е при теб. То човек не може да подмине тез пухчета. Кюфтета са ни любимо ядене в къщи.
ОтговорИзтриванеИзглеждат потресаващо!!!