сряда, 6 юни 2018 г.

Свински дроб маринован в соев сос


 Възприемам черния дроб като деликатес и няма да обяснявам, че освен вкусен, е и полезен. Харесва ми във всички варианти, но най-вкусен ми е на скара.
 Само че има едно голямо "НО" - но често става твърд като подметка. Има доста трикове за приготвянето му, за да остане крехък (киснене в прясно мляко, със сода, с кока кола, с оцет и какво ли не още ...).
 Сега ще споделя един малък трик, с който черният дроб става невероятно крехък, сочен и дзверски вкусен. При това само в рамките на 15-20 минути и без никакви врътни.
 Черният дроб се нарязва на филийки с дебелина около 1,5 см, максимум 2 см и се измива добре под течаща вода. Слага се в купа, опиперява се с черен пипер и залива със соев сос.

В това време скарата се включва, изчаква се добре да загрее и се почиства с телена четка и намазва с мазнина.
 Дробът се вади от купата, подсушава се с домакинска хартия, намазва се с четка с олио и заминава на скарата.
 Престоял е така максимум 15-а минути.
 Пече се за 5-6 минути от едната страна и 3-4 минути от другата. 
 Тука се ползва трика на щипката. Подхваща се с щипката за печене и ако се отделя от ребрата на скарата, значи е готов за обръщане. 
Като се извади от скарата, почти веднага се нарязва на парчета, той си пуща соковете, които могат да се оберат с кухненска хартия и е готов за сервиране.
Невероятно крехък и дзверски вкусен.
На снимката изглежда, че е леко суров, но не е така. Ако някой го харесва по-препечен, просто трябва след обръщането да се пече не 3-4 минути, а малко повече.
В общи линии заедно с мариноването и печенето изминават 25-30 минути, а резултатът е невероятен.

понеделник, 4 юни 2018 г.

Шницели от тиквички и не само

 Тиквичките са много благодарен зеленчук за готвене в най-различни варианти. Освен пържени, често ги пеквам на скарата или пък правя кюфтета по най-различен начин.
 Този път заложих на шницели от тиквички, които надминаха всички очаквания и като вкус и като леснота за изпълнение.
 Необходими са:
две големи тиквички, 250 грама сирене, 1 голямо яйце, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. микс от сушени зеленчуци (може и без тях), 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно.
От това количество се получават около 8 шницела (все пак зависи от големината).

 Изпълнението е много лесно:

 Тиквичките се настъргват на средно или едро ренде, осоляват и оставят да престоят така 15-20 минути.
 След това се изстискват добре и прехвърлят в подходяща съдина, слагат се подправките, яйцето, натрошеното сирене и си разбъркват добре.
 Добавя се брашното. Количеството му зависи колко добре са изцедени тиквичките от течността им.



Трябва да се получи достатъчно гъсто тесто, което да държи форма.














 В тиган с незаплеващо покритие се загряват 2-3 с.л. мазнина, силата на котлона се намалява наполовина.
 С голяма лъжица се гребва от сместа, сипва в тигана и разстила с обратната страна на лъжицата като се оформя като шницел с дебелина малко по малко от см.
Вижда се - само два са в тигана.
 Пържи се от двете страни до хубаво зачервяване.


 Готовите шницели се вадят върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

 Могат да се сервират със салата, млечно-чеснов или млечно-майонезен сос и т.н.

 Въпрос на предпочитание.












За тези, които имаха достатъчно търпение да стигнат до тук, следва и бонус идея:

 След изпържването на първите четири шницела в купата е останала достатъчно смес, в която се добавя и шепа овкусена кайма и енергично се разбърква до еднородност на сместа.










Печенето на тези шницели продължава по същия начин, но с още по-малко мазнина.
Достатъчно е дъното на тигана да е добре намазнено.











Ето и готовите.
Докато онези само от тиквички искаха пържене, тези с каймата са просто като опечени и въпреки това стават много сочни.













И още един бонус за търпеливите - ще издам собствения си секрет за хрупкави пържени тиквички.

Тиквичката се нарязва на кръгчета с дебелина около 4-5 мм.
Осоляват се и се слагат в голяма цедка или гевгир и в купа, за да могат да се отцеждат добре.
След 30-а минути се подсушават с домакинска хартия и добре овалват в пълнозърнесто (или царевично) брашно.
Оставят се така още 30-а минути. 
Брашното трябва добре да "дръпне".


Пържат се с малко мазнина в добрет загрят тиган, като преди пущането им в него, при нужда може още веднъж да се оволят в брашното.

Стават много хрупкави и най-важното никакво пръскане.

За всеки случай в мазнината поръсвам и малко сол, а за вкус пускам и скилидка чесън.


Ето го и крайният резултат на толкова "усилия" - два вида шницели, хрупкави пържени тиквички.
 


























  С такива шницели остава само да си оближеш пръстите, а и можеш да се "отсрамиш" и пред гости.
 Остана само да кажа: Добър апетит и Наздраве!

неделя, 3 юни 2018 г.

Свински мозък в масло


 Слава Евросъюзу, че все още не ни е забранил този деликатес - свински мозък. Дзверска вкуснотия е, особено когато е направен подходящо.
 Не давам нарочно количества - намирам в кварталната месарница - пресен по 500 грама в пакетче, но като мезе 500 грама за 3-4 човека е достатъчно.
 Прави се много лесно.
 В тенджерата се слага около 1 л вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, 10-а зърна черен пипер, може и едно карамфилче, и се оставя да заври.
 В това време мозъкът се почиства, измива и пуща във врящата вода - буквално за 5-6 минути.
 Мозъкът се вади, изчаква се да изстине и се нарязва на филийки - или по дължина или напречно, с дебелина малко по-малко от 1 см (окопо 5-6 мм)..
 В тигана се загрява масло с 1 с.л. олио и парчетата мозък се запържват от двете страни до зачервяване (не повече от по 2-3 минути). 
 При пърженето в маслото се пущат 1-2 скилидки чесън. Придава по - особен аромат.
Запърженият мозък се прехвърля в чиния, а в маслото може да се личне малко хубаво бяло вино и след изпаряването му с получения сос да се залее мозъка.
Дзверска вкуснотия.
Мога да кажа само НАЗДРАВЕ и да Ви е сладко и вкусно!