събота, 11 април 2015 г.

Карамелизирани патешки гърди


Патешките гърди са невероятно вкусни, когато са приготвени както трябва - иначе винаги си стоят едни такива сухички, въпреки достата мазнина по кожата.

За четири порции са ни необходими гърдите на една патица (в зависимост от големината й средно са около 800 грама - две парчета) и то задължително с кожата.

Приготвянето също е изключително лесно и бързо : най-много време отива за мариноването. Всеки си има своя рецепта за мариноване, но моята е: 1 ч.л. черен пипер, 2-3 с.л. соев сос; по 1-2 с.л. сос уорчестър и лимонов сок; Разбъркват се, месото се овалява в сместта и слага в хладилник. Колкото повече време, толкова по-добре.

Грил тигана се загрява силно, подсушените гърди се слагат с кожата надолу и веднага се покриват отгоре с капак.


Похлупвам ги с капака на чугунената тенджера и тека се пекат за 5-7 минути.
После се обръщат, но този път за не повече от 3-4 минути.

Веднага след това се прехвърлят в тавичка, заливат с по 1 с.л. сос от сладко от зелени орехи. И се дозапичат във фурната на горен реотан с вентилатор на 160 С за 4-5 минути.


Сладкото от зелени орехчета има страхотен аромат (продава се почти навсякъде), леко се карамелизира и придава невероятен вкус на гърдите.

Като се извадят от фурната, се оставят да си "отдъхнат" за малко, нарязват се на тънко леко напречно и се сервират. (Мазнинката може не се изхвърля - може да залеят отгоре с нея или пък да се ползува за друго ястие).

Дзверски вкусно.

Пилешки гърди със зелен фасул и грах в мултитенджерата


Предлагам едно страхотно бързо за изпълнение ястие, при това дзверски вкусно.
Необходими са ни за 4 порции пилешки гърди (една "пеперудка"), 400 гр. замразен зелен фасул, 1/2 буркан консервиран грах (или 250 грама замразен); 1-2 моркова, 2-3 скилидки чесън, 1 малка главичка лук; 1 с.л. брашно; около 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус.

Приготвянето в мултитеджерата (демек мултикукъра- дума, която не обичам) е изключително лесно и бързо.
Пилешките гърди се разделят по дължина и нарязват напречно на пържолки. Чесъна и лука се скълцват на ситно, а морковите - на ивички.
Мултито се включва в режим пържене - за 10 минути, сипва му се една, максимум две с.л. олио и се слагат чесъна, лука и морковите, на 5-тата минута се добавят пилешките месца, след това - те почти веднага побеляват, се слагат и лъжицата брашно, малко сол, зеления фасул, граха и се долива прясното мляко.(количеството на млякото може да варира в зависимост от гъстотата, която искаме да получим- ние го предпочитаме по-гъстичък, затова 1 ч.ч. мляко).
Мултито се прехвърля на режим "яхния/готвене" (при мен първоначалното включване е за 30 мин.) и се забравя за 20-а минути. След 20 минути ястието е готово.
Поднася се обилно наръсено с магданоз.
Цялото готвене отнема не повече от  15-а минути, без да броим времето, в което го чакаме да стане - е тогава пък правим салатата...




понеделник, 6 април 2015 г.

Диетична "мусака" с брюкселско зеле


Ето едно предложение за напълно постна "мусака" или запеканка с брюкселско зеле. Много диетично и здравословно.

Необходими продукти: за 4-5 порции - един пакет замразено брюкселско зеле (0,5 кг), замразен грах - 0,2 кг (или 1/2 буркан); 2-3 скилидки чесън; 1-2 средни глави лук, 2-3 моркова; 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението, както при доста подобни неща е изключително лесно. Брюкселското зеле и граха се "сваряват" на пара за 5-6 минутки. За предпочитане е дори да се залеят в купа с гореща вода за няколко минути, докато се приготвят останалите зеленчуци.
Чесъна, лука и морковите се почистват, нарязват на кубчета и задушават до омекване на котлона в 3-4 с .л. вода.
Тавичка (24х24 см) се намазнява и се нарежда първо брюкселското зеле, което междувременно е нарязано на половинки. Добавят се граха и задушените зеленчуци.



















Киселото мляко се разбива с яйцата, добавят се сол и черен пипер на вкус и с тази смес се заливат зеленчуците.
С лъжица се разбърква леко или пък се стръсква тавичката, млечно-яйчената заливка да се разпредели навсякъде и стигне до дъното.





 



Пече се на 200 С - до хубаво зачервяване (някъде 40-45 минути).











Готово е ... Малко търпение, леко да се охлади - 10-а минутки не повече








Много вкусно, много здравословно и диетично. Никакво пържене, минимум приготвяне с продукти, които са полезни...
(особено за хора с непоносимост към брашна, сирена и др.п.)

При сервирането може да се добави и малко кисело мляко или млечно-чесново сосче - въпрос на вкус.



Другият вариант е за тези, които могат да си позволят сметана, кашкавал сирена и т.н. Част от киселото мляко се заменя с готварска сметана и в заливката се настъргва на едро кашкавал или сирене (или пък и двете).