Пилешка супа с гъби и яйца.
Какво толкова - нещо просто и лесно, но в случая - направо вкуснотия.
На първата снимка е оригиналната - от китайския готвач, а на втората - моето импровизирано изпълнение.
Тази супа си има цяла история. На лятната почивка пообиколихме доста заведения - все на брега на морето - водата да ти се пличка до краката. В общи линии няма да изразявам негативни емации, но бях потресен от цени - средна надценка на някои неща над 600 % !!!??? Само за пример - кило цаца е 4,00 - 4,50 лв. 200 грама изпържена цаца - 8,00 лв.Да не казвам, че бях потресен от едни сандвичи - филийка хляб, затрупана с варен фасул и отгоре едно яйце на очи - 9,20 лв. Във ФБ бях пуснал доста такива недоразумения, според мене.
Та в едно такова "капанче" - абе доста си беше голямо - поне 50 места, попаднахме на китайска кухня и тази супа - за цели 3,50 лв (юли) и цели 3,80 лв (преди дни). При положение, че навсякъде супите бяха минимум 5,00 лв, а рибената чорба - най-евтината 6,00 лв, направо се "вдъхнових" ....
Като се има предвид, че пиле не ям още от казармата, а това е от преди почти 45 години, направо се изкуших - не само от цената, а от снимката в менюто ... Беше направо изкушаваща.
Та се шашнах изцяло от супата - една такава като желирана, невероятно вкусна, гъбите в нея като някакви китайски, пилешкото месо - невероятно вкусно. Взе ми се ума.
На следващия ден - пак я поръчах... Само че времето на "обяда" беше около 14,30 ч., когато изобщо само ние бяхме клиентите в заведението ... Малко "нагло" накарах сервитьорчето (украинче впрочем) да доведе готвача, защото имам обструкции ... При тази дума момчето позеленя един път, още два пъти си смени цвета и само каза "да,добре, но не се оплаквайте на шефката".
Тъй като трудно му произнасях името, рече "казвай ми Илиян" - и без това всички тука ми казват така. Пък аз като "тарикат" се бях подготвил с една моя книга и му я връчих с посвещение. И след това му поисках рецептата за супата. Обясни ми я най-подробно - оказа се нещо съвсем елементарно - пилешко, нашенски гъби, сол, пипер, картофено нишесте и някаква китайска подправка - уенджин (поне така си я записах). Е, търсих я навсякъде, но при нас я няма. Той я купувал от китайските магазинчета в София. Не успях да я намеря ... Прибрахме се в Хасково - направих я супата ... Е, не се получи. Нямах картофено нишесте и ползвах царевично... Получи се нещо много добро, но не стана като желирана ...
Сега е моментът да кажа какво научих от китайския готвач - много често готвели пилешко - то май им е основно месо след свинското и разни морски дивотии... Та в пилешкото имало много хормони и добавки, та не било най-доброто. Неговата тайна рецепта била да се сложи пилешкото след измиване в голяма купа с вода, в която са разбити 1 ч.л. сол и 1 ч.л. лимонтозу. Да престои в тази вода поне час, след това да се извади и да се измие и може да се готви. Пробвах неговия вариант - след час и нещо в купата имаше нещо неописуемо - нещо като мазни и гадни петна. След сваряването месото си имаше истински вкус на пилешко. Пробвал съм този вариант на "изкисване" вече няколко пъти и като се има предвид, че почти не ям пилешко, вече имам напредък и поне 5-6 пъти съм го готвил.
Та да си дойда на думата.След неуспешния първи опит, при следващото ходене до морето, Шеф Илиян ми подари малко картофено нишесте и ми обясни, че това е базова рецепта и може да се прави в разновидности. Слагането на моркови, домати и др.п. било въпрос на лично желание. Та базовата рецепта: пилешко месо (бутче или друго) 350-400 гр., пресни гъби печурки нарязани по дължина - 400 гр., едно яйце, сол, черен пипер, идея джинджифил (и оная падправка, която не намерих, но може и без нея). Пилешкото месо и нарязаните печурки се слагат в тенджерата без мазнина, заливат с 1,5 л вода и се варят с малко сол до "разкапване" - около 40 минути. Пилешкото се вади и след леко охлаждане се накъсва на късчета и връща при гъбите и бульона. В това време едно яйце се разбива с вилица и след като бульонът заври в него се слага 1 с.л. картофено нишесте размито в молка водичка и след това с чаена лъжичка се добавя разбитото яйце.
Супата става разкошна. Ако не се получи като леко желирана, значи картофеното нишесте е било малко и трябва следващия път да се добави малко повече. При мен на третия път се получи с препълнена с.л. Истината е, че носи и различни вариации - с добавка на настърган морков, наситнен домат. Признавам и друго - сякаш не носи други подправки освен настъргания джинджифил, солта и идеята черен пипер... Всичко друго променя вкуса, а точно в този вариант се усеща най-вече пилешкото и колкото и да е странно безвкусните печурки придават също особен вкус, че и аромат ... За разкош при сервирането може да се добави в купичката 1/2 сварено яйце.
Пробвайте и няма да съжалите. НАЗДРАВЕ!
Бат Мити, жесток си , толкова години търся тайната на сгъстяването на тая супа. В гр.Русе я ям от над 15 години , а като прибавиш и сухо люто , такова трезве става след пиянска нощ .
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Също не го знаех това за картофеното нишесте. Пробвай и ще чакам отзив.
ИзтриванеВъв Хонг Конг опитах подобна супа, беше сгъстена с част от сварените и пасирани гъби. Стана ми любима и доста често я приготвям. Купувам пилешки фенери, запичам ги на слаба фурна няколко часа, докато месото започне да пада от костите, обезкостявам. Бульона от костите се желира, прецеждам и използвам за супата. Много е хранителен и ароматен. Вкусът е по-различен от вареното пиле, но с нищо не му отстъпва.
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея ще се пробва
ИзтриванеClick to go to the recipe website
ОтговорИзтриванеAsianfoodnetwork.com (1)
2 hr 10 min · 4 servs
Read full directions
RECIPE
SUBSTITUTIONS
Convert to Imperial
2 ½ liters Water
2 slices Ginger
½ Chicken (cut into pieces)
8 pcs Zhu (yu, washed)
20 mL Goji Berries (washed)
add Salt And Pepper
Подправката се казва Yк Zhu - Соломонов език
С ваше разрешение ще го допълня към публикацията
Изтриване2 ½ литра вода
Изтриване2 резена джинджифил
½ пиле (нарязано на парчета)
8 бр Zhu (yu, прани)
20 мл годжи бери (измити)
добавете сол и черен пипер
Подправката се казва Yк Zhu - Соломонов език
Подправката се казва кейджън
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Може би е така, защото ми е останало това "джин" в края на думата.
ОтговорИзтриванебате, трябваше да го питаш как го правят пилешкото месо в китайските ресторанти, що клипове съм изгледал що рецепти, че го сварявам, че го пържа, че го пека и няма и няма, не мога да го докарам като тях да е крехко и същевремнно да се усеща че е пържено...
ОтговорИзтриванеЗа питането, питах. Ползват повече обезкостено бутче и съвсем закратко го запържват в олио (или олио и масло) в силно загрят тиган и сетне другите неща.
Изтриване