понеделник, 8 юли 2019 г.

Бохчички от лаваш с колбаси и сирена


  За пореден път показвам нещо, което просто не е рецепта, а е начин да си приготвим нещо дзверски вкусно за кратко време и то пак на принципа "обери хладилника". Когато в къщи сте двама, доста неща остават ей така по малко дет се чудиш в какво да ги вкараш...
  Необходими са ни толкова броя лаваши, колкото порции ще се правят. 
  Останалите продукти също са на око - шунка, колбас, кашкавал, някакво друго сирене, които се нарязват на ситни кубчета.
 Няколко стръка зелен лук се нарязват на ситно.
В тиган с малко мазнина се запържват лука и колбасите, леко се овкусява с червен и черен пипер, добавят се две три с.л. брашно с една бучка масло и се налива малко бульон или прясно мляко (може и топла вода - колкото да се получи гъста каша) - нещо като смес от бешамел с колбасите.

Всеки лаваш се топла в тигана с бешамела съвсем за кратко - колкото да се овлажни. Разстила се върху дъска и му се сипва в средата от плънката. Добавят се нарязаните на ситно сирена и леко се разбърква.
Сега е моментът да се сложи и малко магданоз или риган. Впрочем много е подходящо да се добави и настъргано варено яйце.
Лавашът се сгъва като плик и се получените бохчички се нареждат в намазнена тавичка една до друга.
Отгоре се наръсват се настърган кашкавал, но аз заложих на ситно нарязани кубчета кашкавал и малко зелентийка.
В тавата наредих четири такива, но тъй като остана малко място, бухнах за разкош и едно огромно кюфте.
Пече се за 20-на до 25 минути в загрята фурна на 180С. Тъй като всичко е готово е достатъчно лавашът да се запече и кашкавалът да се разтопи и зачерви.
Не искам да обяснявам каква дзверска вкуснотия стана.
Цялата играчка отнема изключително кратко време, а резултатът е просто невероятен...
Па и от хладилника се прибраха всички мънички парчета колбас, разни парченца сирена и т.н.
Правете смело.
Дори и да нямате лаваш, може да се замени с кори за баница, сгънати на четири.
А иначе това ястие си прилича на онуй - пълнените палачинки на майстора.
А и да не забравя - питието си върви чудесно с това напълно бюджетно ястие и НАЗДРАВЕ! 

2 коментара:

  1. Страхотна идея Бате, имам лаваш и ще се възползвам.Ще приготвя твоят вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави. Все гледам да ми се намира по малко, че е направо спасителен, за да се приготви нещо на бърза ръка.
    Приятна и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване