Това може би е най-лесния начин за печене на пъстърва на скара.
Преди много много години, още като студент при една туристическа обиколка на Родопите близо до Доспат преспахме на палатки близо до един развъдник на пъстърви. Човекът като ни видя, освен трите рибочета, които искахме да купим за цели 6 бабанки, взе, че ни подари още няколко - та да има за всеки, че и в резерв. Тогава в края на 70-те хората не бяха като сега. Но това е друга история. Та Човекът попита как ще я приготвяме и ние обяснихме, че палим огън до палатките и ще я печем на жар. Та даде съвети - да я печем не на скара, не върху мокра дървена скара от клонки, а върху камък. И досега помня думите му: "Момчета, хубавата пъстърва иска само сол. Само така ще я усетите".
Толкова много години минаха, но като стане дума за печена пъстърва, се ограничавам единствено до овкусяването със сол и лимонов сок.
И преди слагането върху силно загрятата скара намазване с малко олио, за да не залепне.
Та от кварталния магазин купих идеално почистена пъстърва (дори от хрилете) и то на прилична цена от 10 лв/кг.
Обилно я поръсих с прясно изцеден лимонов сок и осолих отвътре и от вън.
Върху скарата постелих подложката за пече и оставих да загрява.
След поставянето пекох от едната страна около 6-7 минути и след обръщането - от другата 4-5 минути.
Никаква мазнина, никакви обръщания по няколко пъти.
След пъстървата пекох мариновани зеленчуци - изобщо не се усещаше вкусът на риба.
Направо Идеал Петров !
Рибките се опекоха перфектно.
И един малък трик за тези, които може би не го знаят:
Малко като поизстине рибката се хваща с лявата ръка с корема надолу, а с дясната ръка главата леко се зачупва нагоре, но без да се откъсва. С палеца се подхваща гръбначната кост и бавно започва да повдига нагоре и да се издърпва по дължината на гръбнака.
Като резултат се вади цялата гръбначна кост заедно с гръдните кости.
Така пъстървата е идеално обезкостена - нито една костица не остава в нея. Е, за това се иска малко опит, но за няколко пъти човек почва да го прави идеално.
Ето го перфектно обезкостеното рибоче.
Кой как ще си го поднесе, си е направо негова работа - зелена салата, варени картофи, пържени картофи и т.н.
Въпрос на вкус.
Лично аз харесвам печената пъстърва в този вид, поднесена единствено с хубаво питие.
Правете смело. От този по -лесен и по-прост вариант не мога да измисля. Две минути за овкусяване, 10-а - за печене ... Никакви мащерки, никакви пълнежи с лук, лимони или каквото ти дойде на ум, дет променя вкуса на истинската пъстърва и ядеш, без да знаеш какво ...
Наздраве на всички!
Интересен начин за почистване от костта.Да, и аз понякога така пека рибата - съвсем натурално и само със сол и лимонов сок.Става чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Поздрави! А рибата наистина е най-вкусна натурална. Това да я напълниш с мащерка, риган, да я завиеш в бекон и т.н., си става нещо друго, а не риба ...
ОтговорИзтриванеЩе го направя, а Вие приятели !??
ОтговорИзтриване