Този деликатес ще си го нарека с деликатното телешки бели бъбреци, но всеки се сеща за какво става въпрос.
Преди време за едни патешки такива та ме изядоха, че дори във ФБ ми изтриха публикацията и ме блокираха за известно време, защото съм нарушавал добрия тон.
Както е ... важното е, че това е невероятен деликатес - дзверски вкусен и страхотно мезе.
По този начин, който ще опиша съм ги правил и търсех някакъв по-различен вариант, та направих питване в една от групите, но така и не получих някаква различна идея - освен на фурна и наръсени с кашкавал. Та си останах на класиката.
Ето един такъв красавец.
Нарочно няма да давам количества, но ще кажа, че от една бройка излизат 5-6 парченца като на снимката, а те са буквално за едно човече.
Та започвам с това, че първо това парче вдясно (което е по-скоро като някакво черво) трябва да се отреже. Сетне се измива много добре и се слагат в купа с хладка вода с 3-4 с.л. оцет и нека си отдъхнат от "насилието" след рязането за час- два. Водата се изхвърля, набождат се с дебела игла на доста места, натриват с един разрязан лимон и пак в купа с вода със сока на същия този лимон - за още час-два. Лимонът придава цитрусов вкус и убива евентуалната неприятна миризма.
Следващият етап е варенето.
В съдинката се налива вода, слагат се по 5-6 зърна черен пипер и бахар, 1-2 карамфилчета, щипка сол и 2-3 дафинови листа.
Когато заври водата, махам подправките с решетъчната лъжица, не искам да се убие съвсем вкуса на "бъбречетата".
Варят се максимум 7-10 минути и съдината се отстранява и оставя да изстинат в нея.
Малко като поизстине, ципите се отстраняват с остър нож и остава едно такова цилиндърче, което се нарязва на шайби.
В тигана се загрява масло, ръсва се малко пресован чесън - една скилидка, малко червен пипер (за предпочитане пушен лютив) и шайбите се пущат буквално за по минутка-две от всяка страна.
И са готови за сервиране.
П.П. Пробвах и варианта със запичане във фурната, шайбите в масло, отгоре малко настърган кашкавал. Определено не ми хареса и остана без снимка.
Дзверско мезе! Ако не кажеш какво е, се хапва с кеф. След обяснението, че е ... па било телешко, чинийката се побутва настрани и си остава за мене.
А май всички сме забравили, че преди доста години, това беше уникален кръчмарски деликатес, заради който ходехме в някои кръчми и се кефехме на живота и студеното питие.
Не се гнусете. Дзверски вкусно е.
На когото не му харесва, не чете и подминава - това е само за ценители на истинските деликатеси.
Наздраве за тях!
Следващият етап е варенето.
В съдинката се налива вода, слагат се по 5-6 зърна черен пипер и бахар, 1-2 карамфилчета, щипка сол и 2-3 дафинови листа.
Когато заври водата, махам подправките с решетъчната лъжица, не искам да се убие съвсем вкуса на "бъбречетата".
Варят се максимум 7-10 минути и съдината се отстранява и оставя да изстинат в нея.
Малко като поизстине, ципите се отстраняват с остър нож и остава едно такова цилиндърче, което се нарязва на шайби.
В тигана се загрява масло, ръсва се малко пресован чесън - една скилидка, малко червен пипер (за предпочитане пушен лютив) и шайбите се пущат буквално за по минутка-две от всяка страна.
И са готови за сервиране.
П.П. Пробвах и варианта със запичане във фурната, шайбите в масло, отгоре малко настърган кашкавал. Определено не ми хареса и остана без снимка.
Дзверско мезе! Ако не кажеш какво е, се хапва с кеф. След обяснението, че е ... па било телешко, чинийката се побутва настрани и си остава за мене.
А май всички сме забравили, че преди доста години, това беше уникален кръчмарски деликатес, заради който ходехме в някои кръчми и се кефехме на живота и студеното питие.
Не се гнусете. Дзверски вкусно е.
На когото не му харесва, не чете и подминава - това е само за ценители на истинските деликатеси.
Наздраве за тях!
Ям ям ям
ОтговорИзтриванеСупер
ОтговорИзтриванеПуснаха ги в метро, по 6'90 кг.
ОтговорИзтриванеБелят ли се,че си купих от метро
ОтговорИзтриванеЗадължително е беленето.
ИзтриванеДа
ОтговорИзтриванеКупих и аз днес от Метро.
ОтговорИзтриванеДобавям и малко чубрица на едро ,при запържването и работата става шест ,ядеш и ревеш.
ОтговорИзтриванеКойто не разбира да хваща баира! Трепач мезе!
ОтговорИзтриваненаистина е така. Единственото лошо е, че рядко се намират.
Изтриванесупер
ОтговорИзтриванеСупер е. Комплименти
ОтговорИзтриванеСупер е. Комплименти
ОтговорИзтриванеголям деликатес е, но доста хора ги подценяват
ИзтриванеГрабнах един пакет от Метро и аз...Ще ги направя по описаната рецепта. Благодаря.
ОтговорИзтриванеПосле ще кажеш как са ...
ОтговорИзтриванеЗа втори път правя мезето по описаната рецепта. От пл.850 г става прилична чиния с шайби, която зависимост от опита и жаждата изпива между половин и една бутилка вино (червено разбира се).
ИзтриванеСлед описаното леко запържване в масло и зехтин шайбите стават крехки и уникално вкусни.
Радвам с, че сте си намерили собствения начин да се насладите на това изключително мезе
ИзтриванеОтвратително е, ОСТАВЕТЕ ГИ ЗА МЕН!!!
ОтговорИзтриванев никакъв случай - точно такива "отвратителни" харесвам
ИзтриванеНамерих в МЕТРО. Аз ги правя и по тази рецепта, но и панирани - мезе трепач!
ОтговорИзтриванеи панирани са страхотни
ОтговорИзтриванеИмаъете ли в наличност бели бъбреци свински или телешки?
ОтговорИзтриванеВ метро Пловдив има в момента
ИзтриванеНе
ОтговорИзтриванеУтре ще опитам и ще ви кажа харесва ли ми
ОтговорИзтриванеВзех си от Метро преди малко и ще ги направя в този вариант. Последно съм ял като малък, но само печени на жар помня, че беше уникално. Когато дядо ми се готвеше да заколи някое агне все гледах да е мъжко и с големи топки :)
ОтговорИзтриванеПърво се белят,после се приготвят не се варят с ципите,щото няма оттърване от миризмата,особенно ако са по- големи...наздраве!
ОтговорИзтриванепо начина по който съм описал миризмата изчезва, но си е доста време играчка за изкисване и т.н. Впрочем дори и да се обелят, трябва пак да се поискиснат малко
ИзтриванеПреди години ги носех с кофите ,когато имаше животни !
ОтговорИзтриванеправ си - и доста хора ги хвърляха на кучетата, а сега и със свещ не можеш да намериш
Изтриване