събота, 14 юли 2018 г.

Телешки бели бъбреци в масло


 Този деликатес ще си го нарека с деликатното телешки бели бъбреци, но всеки се сеща за какво става въпрос.
 Преди време за едни патешки такива та ме изядоха, че дори във ФБ ми изтриха публикацията и ме блокираха за известно време, защото съм нарушавал добрия тон. 
 Както е ... важното е, че това е невероятен деликатес - дзверски вкусен и страхотно мезе.
 По този начин, който ще опиша съм ги правил и търсех някакъв по-различен вариант, та направих питване в една от групите, но така и не получих някаква различна идея - освен на фурна и наръсени с кашкавал. Та си останах на класиката.

Ето един такъв красавец.
Нарочно няма да давам количества, но ще кажа, че от една бройка излизат 5-6 парченца като на снимката, а те са буквално за едно човече.
Та започвам с това, че първо това парче вдясно (което е по-скоро като някакво черво) трябва да се отреже. Сетне се измива много добре и се слагат в купа с хладка вода с 3-4 с.л. оцет и нека си отдъхнат от "насилието" след рязането за час- два. Водата се изхвърля, набождат се с дебела игла на доста места, натриват с един разрязан лимон и пак в купа с вода със сока на същия този лимон - за още час-два. Лимонът придава цитрусов вкус и убива евентуалната неприятна миризма.
Следващият етап е варенето.
В съдинката се налива вода, слагат се по 5-6 зърна черен пипер и бахар, 1-2 карамфилчета, щипка сол и 2-3 дафинови листа.
Когато заври водата, махам подправките с решетъчната лъжица, не искам да се убие съвсем вкуса на "бъбречетата".
Варят се максимум 7-10 минути и съдината се отстранява и оставя да изстинат в нея.
Малко като поизстине, ципите се отстраняват с остър нож и остава едно такова цилиндърче, което се нарязва на шайби.
В тигана се загрява масло, ръсва се малко пресован чесън - една скилидка, малко червен пипер (за предпочитане пушен лютив) и шайбите се пущат буквално за по минутка-две от всяка страна.
И са готови за сервиране.
П.П. Пробвах и варианта със запичане във фурната, шайбите в масло, отгоре малко настърган кашкавал. Определено не ми хареса и остана без снимка.
Дзверско мезе! Ако не кажеш какво е, се хапва с кеф. След обяснението, че е ... па било телешко, чинийката се побутва настрани и си остава за мене.
А май всички сме забравили, че преди доста години, това беше уникален кръчмарски деликатес, заради който ходехме в някои кръчми и се кефехме на живота и студеното питие.
Не се гнусете. Дзверски вкусно е.
На когото не му харесва, не чете и подминава - това е само за ценители на истинските деликатеси. 
Наздраве за тях!

31 коментара:

  1. Пуснаха ги в метро, по 6'90 кг.

    ОтговорИзтриване
  2. Белят ли се,че си купих от метро

    ОтговорИзтриване
  3. Купих и аз днес от Метро.

    ОтговорИзтриване
  4. Добавям и малко чубрица на едро ,при запържването и работата става шест ,ядеш и ревеш.

    ОтговорИзтриване
  5. Който не разбира да хваща баира! Трепач мезе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина е така. Единственото лошо е, че рядко се намират.

      Изтриване
  6. Супер е. Комплименти

    ОтговорИзтриване
  7. Супер е. Комплименти

    ОтговорИзтриване
  8. Грабнах един пакет от Метро и аз...Ще ги направя по описаната рецепта. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  9. Отговори
    1. За втори път правя мезето по описаната рецепта. От пл.850 г става прилична чиния с шайби, която зависимост от опита и жаждата изпива между половин и една бутилка вино (червено разбира се).
      След описаното леко запържване в масло и зехтин шайбите стават крехки и уникално вкусни.

      Изтриване
    2. Радвам с, че сте си намерили собствения начин да се насладите на това изключително мезе

      Изтриване
  10. Отвратително е, ОСТАВЕТЕ ГИ ЗА МЕН!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в никакъв случай - точно такива "отвратителни" харесвам

      Изтриване
  11. Намерих в МЕТРО. Аз ги правя и по тази рецепта, но и панирани - мезе трепач!

    ОтговорИзтриване
  12. Имаъете ли в наличност бели бъбреци свински или телешки?

    ОтговорИзтриване
  13. Утре ще опитам и ще ви кажа харесва ли ми

    ОтговорИзтриване
  14. Взех си от Метро преди малко и ще ги направя в този вариант. Последно съм ял като малък, но само печени на жар помня, че беше уникално. Когато дядо ми се готвеше да заколи някое агне все гледах да е мъжко и с големи топки :)

    ОтговорИзтриване
  15. Първо се белят,после се приготвят не се варят с ципите,щото няма оттърване от миризмата,особенно ако са по- големи...наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по начина по който съм описал миризмата изчезва, но си е доста време играчка за изкисване и т.н. Впрочем дори и да се обелят, трябва пак да се поискиснат малко

      Изтриване
  16. Преди години ги носех с кофите ,когато имаше животни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. прав си - и доста хора ги хвърляха на кучетата, а сега и със свещ не можеш да намериш

      Изтриване