Това всъщност са онези дребнички скаридки, които ни ги продават като черноморски скариди.
По заведенията на морето така ги предлагат "черноморски скариди" - порцията по 12 лв.
Добре препържени и хрупкави.
Та да си дойда на думата:
тъй като знам, че следобяд в понеделник зареждат кварталното ни рибно магазинче с прясна стока направо от Гърция, някъде след 17 часа надзърнах да видя какво става. Тъкмо бяха разтоварили стоката и хладилното камионче с бургаска регистрация потегляше. Наред с пресните рибочета (колиос, сафрид, лефер и т.н.) имаше от тези скаридки. На цена 8,00 лв/кг. Нямаше как, накупих се ... Продавачката ми обясни как ги правела - никакво чистене, а само миене, поставяне в голяма торба, слагане на брашно със сол, разтръскване и сетне пържене в силно загрята мазнина.
Това добре, ама аз си имам мой начин:
Колкото и да изглежда пипкаво с тези малки скари, предпочитам да ги почистя от главите и едрите мустаци.
Следва добро измиване и прехвърляне в подходяща купа.
Поръсват се с малко сол и 2-3 с.л. соев сос и нека се мариноват така за час два.
След това се прехвърлят в цедка и обилно се наръсват с царевично нишесте. Разтръскват се и се оставят така да поемат нишестето.
Нарязват се 2-3 скилидки чесън и малко червен лук на полумесеци.
Пържат се заедно с чесънчетата и лука в силно загрята мазнина на малки партиди - до хубаво зачервяване.
Стават невероятно хрупкави, ароматни и вкусни.
Да не забравим и за лимончето ...
Да не забравим и за лимончето ...
Дзверски вкусно мезе за добре изстуденото питие.
Да Ви е вкусно и наздраве!
Уникално вкусни станаха!
ОтговорИзтриванеЗарадва ме
ОтговорИзтриване