Домашно сирене правя доста често и няма за какво да го показвам в блога си - обикновено се прави по рецептата на самата опаковка мая.
Само че тази сутрин гледах в едно предаване шеф Петров да показва как се прави "тракийско сирене" или сирене по хилядолетна рецепта на старите българи - прясно мляко, сметана и яйца. Показа Човекът как го прави, показа и вече направено.
Отначало бях заинтригуван от анонса за домашно сирене по "стара тракийска рецепта" и виснах до го гледам.
И докато го гледах включих, че преди много години, когато маята за сирене за сирене се намираше с връзки, бях попаднал на подобни рецепти от разни руски сайтове. Беше преди доста години - "творожный сыр" и т.н. Бях пробвал да го правя - прясно мляко, толкова извара, яйца и сметана или кефир. Не ми се получи вкусно - може би заради изварата. А другият им вариант - само със сметана и яйца, така и не го пробвах - очевидно заради другото сирене.
Та се разрових из старите си записки и намерих подобна рецепта от руски сайт отпреди 10-а години- само прясно мляко, сметана и яйца.
Ей, тези руснаци, правели домашно сирене по "тракийска рецепта" от години, пък ние да не знаем?!
Та да си дойдем на думата за сиренето ....
Необходими са:
1 литър прясно мляко (може и пастьоризирано),
300 грама сметана (незаквасена, а млечна, сладкарска - поне 30 % масленост)
2 яйца
и
1 с.л. сол (по рецепта е 1 ч.л.), но така става по-вкусно.
1 литър прясно мляко (може и пастьоризирано),
300 грама сметана (незаквасена, а млечна, сладкарска - поне 30 % масленост)
2 яйца
и
1 с.л. сол (по рецепта е 1 ч.л.), но така става по-вкусно.
Това е и нищо повече.
В зависимост от количеството мляко са и останалите съставки- въпрос на смятане.
В зависимост от количеството мляко са и останалите съставки- въпрос на смятане.
Изпълнението е елементарно:
В моя случай млякото е прясно - домашно, 1,5 л и съответно другите количества са увеличени с 1/2.
Млякото се слага в подходяща съдина и му се слага солта.
Вари се почти до кипване ...
.
В това време в друга купа се разбиват яйцата и сметаната.
Сметаната се слагала за повишаване на маслеността.
При хубаво домашно мляко сигурно може и без нея - ще пробвам ...
При хубаво домашно мляко сигурно може и без нея - ще пробвам ...
Сипват се в тенджерата при млякото, което е завряло и се разбъркват постоянно.
Бърка се и за около 10-а минути се получава ей това.
Млякото се съсирва и се получават една красива ей такава маса ...
Веднага се прехвърля в цедка, застлана с цедило или сгъната на две или три марля.
След това се увисва да се отцеди за около 30-а минути.
Може леко да се притисне с тежест да се оформи.
След 30-а минути е готово и може да се осоли малко.
Стана страхотно.
Чак съм изненадан от резултата.
Дзверско домашно сирене - просто страхотно и без всякакви врътки....
Салатка с това сиренце.
Дзверски вкусно е ...
П.П. Както писах, ползвах 1,5 л домашно прясно мляко. Получиха се точно 500 грама краен продукт.
П.П. Все пак трябва да се има предвид, че това не е истинско сирене в този смисъл, в който сме свикнали да възприемаме сирената. Какъвто и да е вид сиренето, общото е в начина на коагулация, която се предизвиква от кисело-млечните бактерии или т.т. закваски, ферменти и т.н.
В случая ги няма - за коагулация е използвано яйце. И температурния режим е значително по различен. Поради това в този продукт не протича допълнителна ферментация (зреене). Трайността му е малка заради яйцата и приготвен трябва да се консумира бързо - в рамките на 3-4 дни като се съхранява в хладилник.
Салатка с това сиренце.
Дзверски вкусно е ...
П.П. Както писах, ползвах 1,5 л домашно прясно мляко. Получиха се точно 500 грама краен продукт.
П.П. Все пак трябва да се има предвид, че това не е истинско сирене в този смисъл, в който сме свикнали да възприемаме сирената. Какъвто и да е вид сиренето, общото е в начина на коагулация, която се предизвиква от кисело-млечните бактерии или т.т. закваски, ферменти и т.н.
В случая ги няма - за коагулация е използвано яйце. И температурния режим е значително по различен. Поради това в този продукт не протича допълнителна ферментация (зреене). Трайността му е малка заради яйцата и приготвен трябва да се консумира бързо - в рамките на 3-4 дни като се съхранява в хладилник.
При мен не стана,млякото не се пресече.....
ОтговорИзтриванепонякога и това става, ако не е стигнало нужната температура, и по-скоро може да стане като крем
ОтговорИзтриванеПресичането може да се получи с лимонтозу?
ОтговорИзтриванеГледах да с лимонтозо някой слагат оцет 😉 и аз ще пробвам
ИзтриванеС лимонтузу се пресича най-добре
Изтриванезащо се слагат яйца
ОтговорИзтриванеПробва ли без сметана
ОтговорИзтриванеНе не съм пробвал без сметана защото тя дава по-голяма масленост
ОтговорИзтриванеАз го направих с домашно прясно мляко, температурата трябва да е много висока, тоест котлона на мах, за да се пресече. Първия път го направих преди 3 год., пак по тази рецепта, много вкусно стана. За сега е още в цедака. Сложих 2 л прясно мляко, взето от селски двор, където виждаш кравите с теленцата. Очаквам много добър резултат! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеС домашно мляко си е най-добре
ОтговорИзтриванеПробвах подобна рецепта,получи се страхотно,ако разполагате с бърза и лесна рецепта за кашкавал пратете я
ОтговорИзтриванеgerito.petrova.gp@gmail.com
става наистина много добро сирене за бърза консумация. За съжаление нямам писана рецепта за кашкавал. Правя го по рецептата на етикета на шишенцето мая.
ОтговорИзтриване