Позастудя леко - значи е време за домашните мезета.
Па и както казах, време за нови експерименти. След като направих пробния суджук в марля, реших да направя опит и с един домашен салам тип "закуска".
За основа реших да ползвам от моята кайма (70:30 свинско:телешко), която бях направил наскоро. Просто извадих едно парче около 500 грама, оставих да се размрази и отделих 1/3 от нея.
Подправките са за 1 кг неовкусена кайма за приготвяне: 20-22 грама сол, черен пипер - 7 грама; индийско орехче мляно - 2 грама; чесън на прах - 4 грама; червен пипер - 6 грама; риган -2 грама и горе толкова ронена чубрица (може и без нея, но си я харесвам).
За овалването: черен пипер, кимион, чубрица. Добавих и червен пипер и чили на люспи и още 30-50 мл бърбън.
Всичко ще стане ясно от обясненията и снимките:
Отделеното количество кайма с малко лед - 3-4 бучки се смила буквално на каша в блендера.
Смесва се с другата кайма, слагат се подправките и хубаво се омесва.
Оставя се да престои така поне няколко часа в бокса, пак се омесва-поне за 10-а минути.
Така подготвената кайма се оформя като като дебело руло, завива се в домакинско фолио като се пристяга добре от двата края. Връзва се и заминава в хладилника за поне 8 часа.
Може и за една нощ.
След престоя в хладилника, нашето "вързопче" се инсталира в кукъра върху решетката за готвене на пара (или в тенджера с малко вода и решетка за готвене на пара или пък друга решетка на крачета, до която да не стига водата).
Съдината се захлупва и си вари на парата около 30-а минути.
С термометър може да се провери температурата на месото - около 70С трябва да е, но от два опита - за това количество са достатъчни 30-а минутки.
Вади се от кукъра и заминава в купа със студена вода - нека хубаво да се охлади.
В плосък съд (чиния, дъска за рязане) върху хартия за печене или домакинско фолио (пропуснах го в бързината, но така се цапат по-малко съдини) се смесват подправките за овалването.
Желателно е чубрицата да е по-едра, но моята беше много ситна. Това не вреди.
Охладеното и освободено от фолиото саламче хубаво се овалва в подправките.
Е, накапах го тук таме с малко бърбънче - ей така за допълнителен аромат. Това за мен - иначе е въпрос на желание.
Отново се завива в домакинско фолио и нека да си постои в хладилника - поне 4-5 часа.
Ето го (но тука е само след час в хладилника) - кой ще ти го чака?!
Идва и върховният момент на рязането - добре стегнато, реже се лесно на филийки.
За аромата и вкуса просто нямам описание.
И на масата - просто неустоимо.
Резнато и поднесено с опалите подправки - за по-вкусно.
Нищо общо с купените салами.
Невероятно мезе и в същото време и за сандвичи, и за какво ли не.
Ето го два дни по-късно:
Още по-вкусно.
Става лесно и бързо и си струва усилията - и най-важното истинско домашно с невероятен вкус.
Наздраве!
Здравейте Майсторе на деликатеси .
ОтговорИзтриванеИмате ли рецепта за хамбургски салам?
Никъде не мога да намеря .
Предварително Благодаря. А.Г.
Хамбургският салам, както и някои малотрайни - като македонска наденица, кремвирши и п., за да се направят изискват по-специална техника и в домашни условия почти е невъзможно да се направят. Месната маса се мели и сетне се прави на каша, която дори и с мощен блендер не може да се направи в къщи. Ако много държите, ще Ви кажа съставките, но понеже съм пробвал и провалил - не съветвам. Сетне има и нещо друго, както и да го направиш в къщи, няма да постигнеш вкуса на купешкия, който е набутан с много Е-та, овкусители и др.п. В готовия телешки, телешкото е най-малко: около 18-20 %, останалото е пилешко, кожи, свинска кожа, МОМ и т.н.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли и аз да ви помоля за рецепта и технология на хамбургски салам? С моята месомелачка успях да си направя домашен пастет, който на консистенция беше едно към едно с "купешкия" , та бих рискувал да пробвам и за хамбургски салам. ПРедварително благодаря.
ИзтриванеПо-рано Ви отговорих, че за хамбургският салам няма стандарт, няма и точна рецепта. Всяка фирма го прави по технически условия, в общи линии еднаквият вкус на доста тях идва, че производителите ползват готови подправки и овкусители за "хамбургски салам", които се продават от фирми като Све флекс и Либор. Технологията на направията е като при всички малотрайни салами и съм обяснявал в блога си доста пъти. Не мога да споделя моя неуспешен опит, защото не си струва. единственото, което мога да Ви посъветвам е да си купите от магазина хамбургски и по етикета със съставките ще се ориентирате. А с месомелачка, каквато и да е, няма как да стане - трябва много мощен блендер, а най-добре си е кутер. Успех!
ИзтриванеКойто желае рецепта да ми пише ))
ОтговорИзтриванеКойто желае рецепта да ми пише ))
ОтговорИзтриванеmartinino666@abv.bg
Напиши я тука, ще ми бъде интересна и друга рецепта
ИзтриванеСтана идеално! Никакъв купешки повече.
ОтговорИзтриванеЗарадва ме с този коментар.
ОтговорИзтриване