сряда, 2 декември 2015 г.

Бабекова луканка


























Най-добре е да не влизаме в спор какво е бабек, какво е луканка, но това пък си е точно бабекова луканка, защото съчетава технологията на двете и като резултат един дзверски вкусен домашен деликатес....
Предпочитам да правя често и по малко, вместо наведнъж голямо количество: Както казват руснаците, Лучше сорок раз по разу чем раз сорок раз.

Продукти: свинско - по 1 кг от бута, плешката и врата.
Подправки за 1 кг: 20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган,  кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах (1/2, но и 1 не се усеща); както и 10-15 см от зелената част на един стрък праз...
Аха и широки изкуствени черва за луканки - продават едни такива по 50 см - по 0,5 лв бройката (всяко хваща около 600 грама месо). 
 И за подправките не ми се ще да влизам в спор - дали са подходящи за бабек или не, но за луканка определено са. То и за това е "бабекова" луканката...

Приготвяне:




Подготвя се месото като се изрязват всички евентуални жили, ципи и др.п.











Нарязва се на едри кубчета -горе долу 2х2 см, смесва се в голяма тенджера с подправките и нарязания на ситно праз.











Налива се 1 ч.ч. хубаво ароматно червено вино и поне 50 мл бърбън.
(това за желаещите, но променя сериозно вкуса и подобрява качеството на крайния продукт).

Омесва се хубаво и се оставя на хладно за 24 часа, добре завито - затворено, захлупено ...







На следващия ден месото е узряло и променило цвета си.
















Червата се накисват в хладка вода поне за 30 минути - единият се връзва и пълненото се прави чрез подходяща фуния.
 Целта е да не остане въздух и хубаво се натъпква.










Добре напълнените черва  могат да се привържат и през средата - така се получават по-малки парчета, които са и по - лесни за консумация сетне.
Като се резне едно парче, става почти за еднократна употреба.

Както са напълнени, се нареждат между две дъски под тежест - туба за вода и нека си починат още 24 часа.





Провисват се на терасата - на теферич, нека да си ветри вятъра и оскъдното слънчице леко да ги милва.

Вечерта се прибират и процедурата с притискането се повтаря.











 През деня на тересата, вечерта вътре в къщи.
 От снимките се вижда, на 22-ри ноември за пръв път бидоха провесени, на 2-ри декември са готови.

 Измиват се много добре с домакинска хартия (или чисто парцалче) и ракия.
Прибират се в хладилника.







Е не всички - пристъпва към тънкофайско нарязване, към наливане на бърбъна и постепенно унищожаване на дзверски вкусната бабекова луканка.











Дзверски вкусна! Напълно истинска.

 Е не претеглих колко е реалния продукт - може би около 1,5 кг за около 20-на лв.









 


 На 2.ХІІ. бе прибрана в хладилника.
  Тука е 10 дни по-късно.

  Перфектна.... 

19 коментара:

  1. Здравейте. Месото мели ли се или се напълва плътно, така както е нарязано на кубчета?

    ОтговорИзтриване
  2. Не се мели. Както е накълцано, се пълни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре. Благодаря за отговора.

      Изтриване
    2. А количеството вино и бърбан и те ли са за 1кг или за цялото количество от 3кг?

      Изтриване
  3. Ще стане ли в свински черва да се пълни ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, но по-тънко и ще прилича повече на суджук. И ще изсъхне по-бързо.

      Изтриване
  4. Откъде мога да купупя изкуствени черва?

    ОтговорИзтриване
  5. имам телешки чоз ще стане ли да пълня в тях.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,да питам колко е виното приблизително в грамаж че чаените чаши са различни и можели да слона нитритна сол 50/50

    ОтговорИзтриване
  7. Желателно е съотношение 50 на 50 нитритна сол и обикновена. Виното е 50 60 милилитра на килограм Значи общо около 180 200 милилитра

    ОтговорИзтриване
  8. А захарта 1 с.л за 1 кг месо ли е?

    ОтговорИзтриване
  9. А захарта 1 с.л за 1 кг месо ли е?

    ОтговорИзтриване
  10. Да, 1 с.л. равна захар е за 1 кг месо

    ОтговорИзтриване
  11. Не е ли множко по една супена лъжица захар на килограм? Това са около 15 грама. Всички други рецепти за ослояване на меса са за около 2г захар на килограм. Предпологам, че изтървам нещо...

    ОтговорИзтриване
  12. не, не е много. Обяснявал съм го вече.

    ОтговорИзтриване
  13. Ако се допусне въздух в колагеновите обвивки при пълнене може ли да се дупчат с игла както естествените черва?

    ОтговорИзтриване