За сока от смокинови листа прочетох някъде из нета, но не помня къде - дори не си спомням точни пропорции. Беше няколко часа преди да си тръгнем от Созопол. На бърза ръка набрах една торба с листа (имаше смокиново дърво до нас) и го направих още като се прибрахме - дет викат хората, не бяхме разтоварили багажа и го сложих да се вари.
Юрнах се да го правя веднага, докато листата са си свежи. Па и обичам смокините като плод, на сладко и на ракия даже. Да не говорим за сладко от смокини - този път от всички разновидности си накупих от бабите в Созопол, защото знам, че няма да имам време, а тях си ги познавам и знам, че си го варят истинско домашно. Та сок или сироп от листа нямаше как да не запали интереса ми.
Самият сок се прави много лесно и описвам как го направих:
30 листа се измиват и с горе долу с 2,5 л вода се
варят около 30-40 минути. Варих ги в мултитенджерата (кукъра де). Поради недоверието си, добавих и един салкъм черно грозде ...
Сетне се прецежда през кухненска хартия; оцедената течност се връща в тенджерата и
се добавя захар - на 2 л. течност сложих 800 грама захар. Вари се до
сгъстяване - като вдигнеш лъжичката да капе... бавно
Като при сладката. Слага се лъжичка лимонтузу и сетне в буркани и с капачките надолу.
Като при сладката. Слага се лъжичка лимонтузу и сетне в буркани и с капачките надолу.
Ами това е...
Оказа се
невероятно ароматно - листата са в пъти по-ароматни от самите смокини - в
много от тях има нещо като плодово мляко(сок) - млечен и лепкав. Дори и гроздето не се усещаше ...Разрежда се по желание... с ледено студена газирана вода или просто вода. С няколко бучки лед.
Просто е невероятно ароматно на смокини, за да запазя този аромат - не съм слагал нищо повече.
П.П.
Чак след като го направих проверих - Йоланта Делибозова, май първа го е пуснала, дано не греша.
Аз го видях на друго място и бях скептичен, но го направих и съм доволен. И мисля, че не трябва да се възприеме като мода, а като нещо наистина вкусно.
Впрочем върви си страхотно с водка...
Благодаря на Йоли.
Аз благодаря на Вас за идеята,защото не обичам сладко,номного харесвам аромата на смокини.Ще пробвам и ще споделя резултата.
ОтговорИзтриванеИ аз в момента правя сладко и междувременно мия листа за сироп
ОтговорИзтриванеДнес набрах крехки листа на смокиня и в момента са на оганя.
ОтговорИзтриванеДа Ви е сладко на всички. Аз съм възхитена от аромата на сиропа от листата на смокиня.
Бъдете благословени!
П.п. Пожелавам Ви дълги години Ви да си правите и пиете от този невероятен дар от майката-природа.
Благодаря. С този сок може да се направи и конфитюр. Потърси в блога "фалшив" конфитюр от смокини. Тука не позволява даване на линк
ОтговорИзтриванеА как ги варите, изчаквате ли 24 часа листата да изсъхнат от белия лепкав сок? Аз тази вечер набрах листа и в момента ги варя, но не знаех че трябвало първо да чакам 24 часа да изсъхнат от белия лепкав сок, и само ги измих и сложих да се варят, чак след това прочетох в нета че трябвало да се чака 24 часа, сега се притеснявам заради това
ОтговорИзтриванеОбикновено ги изчаквам да изсъхнат. след това вече ги изплаквам и тогава варя. Не мисля че сте допуснали грешка.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Днес правих без грозде обаче. Стана супер вкусно не съм чакала листата да съхнат хубаво ги измих и сложих да се варят 40 минути. След това прецедих и сложих захарта. Не чаках да се сгъсти много,опитах на вкус сладко с леко горчив привкус и кафяво зеленикав цвят. Определено пак ще направя.
ОтговорИзтриване