Едно ястие, което се приготвя много лесно и става бързо, а е дзверски вкусно.
Необходими продукти за 4-6 порции:
1 кг кайма (смес от телешко и свинско или само от свинско).
сол - 2 ч.л., ако каймата е от мляно месо, но ако е готова, 1 ч.л., тъй като често е осолена.
черен пипер - 1 ч.л.
кимион - 1 1/2 ч.л.
1 малка главичка лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. царевично нишесте и бучка масло
Изпълнението е простичко и лесно:
Каймата се омесва със солта и подправките и се оставя в хладилника поне за 2 часа, за да се поемат миризмите. За предпочитане е поне ден да престои.
С намазнени ръце от нея се оформят кюфтета - излизат 12-14 броя по-големки. Ако са стандартните по 50-60 грама, излизат почти 20 броя.
Пържат се до хубаво зачервяване в силно загрят тиган с повечко мазнина.
От тук насетне е хубаво да се ползва по-широка съдина, в която се слагат 2 с.л. от мазнината, в която са изпържени кебапчетата. В нея се запържват ситно нарязаният лук (за предпочитане - настърган) и пресованият чесън. Налива се виното и като започне да се редуцира (да намалее обема почти с 1/3 ) се пущат всички кебапчета, слага се размитото нишесте с малко вода и бучката масло. Оставят се под капак - да покъкрят поне 10-а минути.
Сервират се поръсени с някаква зелентия (смес от ситно нарязан зелен лук и пресен чесън) или смес от пресован чесън с малко лимонов сок.
П.П. става дзверски вкусно, но самото ястие не е най-фотогеничните. 😉