петък, 8 април 2016 г.

Елда яхния

Няма да обяснявам за ползите от елдата (писал съм в полезни съвети за нея, как се прави брашно от елда и т.н.) но просто искам да споделя, че всичко сготвено с елда става страхотно апетитно, особено тази яхния, приготвена малко нетрадиционно.

Необходими са ни за 4 порции: 1 ч.ч. елда, 1-2 моркова; 3-4 скилидки чесън; 3-4 стръка пресен лук и 1 стрък пресен чесън (ако няма пресен лук- поне 1 глава стар лук); 1 среден картоф, 1 обелен домат, сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган, както и малко мазнина за запържване. За разкош добавих и 2-3 парчетата сушен домат, накиснат предварително в зехтин.
 Носи и още подправки, но не обичам да прекалявам с тях (например щипка чубрица и щипка чили са много подходящи).
Изпълнението е толкова лесно, че просто няма какво да се обяснява.
Елдата се измива в сито.




Загряваме мазнината в тенджера и последователно се запържват за 10-а минути ситно нарязаните чесън, лук, моркови, картоф, сушен домат и пресен домат.









  При поомекналите зеленчуци се добавя измитата елда и се наливат 5 ч.ч. топла вода или зеленчуков (или друг бульон).
 Силата на котлона се намаля на половина и се оставя да къкри около 30-а минути.
 Подправките се добавят накрая- 5 минути преди готовността на ястието.
 То си се вижда кога се е сгъстило.





Вкусно, апетитно и полезно.

Става за основно ястие - като може да се сервира  и лъжица сметана, кисело мляко - въпрос на вкус.








За някои си беше основно ястие, а за мене като гарнитура към домашните ми кебапчетата.


П.П. яхнията бе приготвена в мултитенджурата: за 10 минути на режим "пържене" и сетне за 30 минути на режим "яхния".

 П.П. И тук няма да описвам за цената - цялата яхния я набере 3 - 3,50 лв.

Зеленчукови кюфтета с млечно-чеснов сос


























Този път поднасям едни невероятно вкусни зеленчукови кюфтета с млечно чеснов сос. За някои стават за основно ястие, а за мене - като гарнитура към печеното.
На когото както му харесва.
Сега са пости (който пости, за него са изключително подходящи), а и има зеленчуци бол на пазара.
Важното е, че това е принципно ястие - носи всякакви вариации откъм зеленчуци - у нас се приготви с подръчните, без да се търси нещо специално. 
Необходими са ни за 4 порции примерно - 2 тиквички, 2-3 моркова, 1 картоф, 1-2 главички лук, 3-4 скилидки чесън, няколко гъби печурки - 10-а броя, стрък два пресен лук и чесън, 2 яйца, около 3/4 ч.ч. извара, сол и черен пипер на вкус, риган и мащерка - до по 1 ч.л., (за любителите на лютивичкото и 1 ч.л. чили), както и брашно за овалване на кюфтета и мазнина за пържене.
Количеството е за 10-12 кюфтета.
Изпълнението е лесничко:





Всички зеленчуци се смилат на едрата решетка на месомелачката.
Може и да се настържат на рендето, но понеже преди това мелих месо, ползвах месомелачката. 








Смлените (настъргани) зеленчуци се изстискват с ръце от излишната течност - колкото повече, толкова по-добре.

Изцеденият сок не се изхвърля - може да влезе в бульон, да се пийне пресен като фреш, да се сложи при месото за печене и т.н. 





 При изцедените зеленчуци се добавят яйцата и изварата, подправките и хубаво се омесва и оставя да да престои 20-а минути.

Може да се добави 1 с.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода.

При необходимост - ако е по-рядка сместа, се добавя малко брашно.




От готова смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно, в което е добавена малко сол, черен пипер и риган.

Оваляните кюфтета се оставят да престоят няколко минути - да поемат брашното.

 
 
 Така оформените кюфтета се пържат в малко мазнина на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване от двете страни и се вадят върху домакинска хартия - да "дръпне" излишната мазнина.
 Хубаво при пърженето да се пуснат в мазнината 1-2 скилидки чесън.
Докато се пържат се приготвя и млечно-чесновия сос (излишно е обяснявам как се прави).







Кюфтетата се готови. Нека да поизстинат малко преди сервирането.











 Сервират се със млечно-чесновото сосче.
 В мазнината от пърженето може да се карамелизират едно две морковчета.

Много си вървят с кюфтетата.








 И както вече казах, стават за основно ядене, за гарнитура към печеното (в тавата вдясно), а с подходящи салати са страхотно мезе към любимия бърбън.
 Дзверска вкуснотия.

За пари не говоря - за 4,00 лв вечеря за четирима.

Наздраве!

сряда, 6 април 2016 г.

"Родопски" сач от телешка глава, език и други вкуснотии



























Този сач се появи съвсем случайно: при поредната "ревизия" на фризера (нали и в него трябва да се гледа какво има?) открих няколко старателно опаковани пакетчета с надпис - варен език, месо от телешка глава, телешки дроб. До тука добре, ама от всичко по-малко. Е няма по-лесно от това да се комбинират в едно ястие и да стане хубаво печено и при това на сача.
А защо "родопски"? Ами много просто, защото самите родопчани твърдят, че техния сач се различава от останалите по това, че в него има много месо и много малко други добавки.

И така за 4 порции са необходими: около 400 грама месо от сварена телешка глава (ама нищо не пречи и от телешко, което предварително трябва да се подготви), около 250 грама сварен телешки език, около 300 грама телешки дроб; 5-6, че и повече печурки, няколко скилидки чесън 5-6 поне (колкото повече толкова по-добре); 1 к.ч. вино, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган (или мащерка), на върха на лъжичката млян джинджифил и розмарин; носи и щипка кимион. Необходими са още малко масло или олио, както и 60-70 грама настърган кашкавал за поръсване.

Изпълнението е лесничко: 
Свареното месо от главата накъсва на едри парчета; езика и гъбите се нарязват произволно на парчета.
По-голяма играчка е с дроба: нарязва се на парченца, слага се в купа и се залива с вряла вода за 10-а минути, като процедурата се повтаря поне два пъти.
В тиган се загрява мазнината: пущат се първо парчетата дроб и след 3-4 минути месото от главата и езика; след 3-4 минути се слагат гъбките, чесъна и подправките, личва му се 1 к.ч. червено вино (може и без него, или пък бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Цялата процедура е максимално за 8-10 минути. Всичко се прехвърля в леко загрятия чугунен сач и заминава във фурната за максимум 20-30 минути. За да не се получи издънка със сача фурната я включвам като сложа сача вътре - направо на 230 С.
След тези 20-25-30 минутки (зависи от фурната все пак), сачът се вади, наръсва с настъргания кашкавал и си връща обратно за кратко колкото кашкавала да се разтопи. Е, ако човек иска може и да го запече повечко. Въпрос на предпочитание.
Може да се сервира в добавка с един зеленчуков сач. Ще е страхно ястие за куп народ.

Ех, ако имаше във фризерЯ и малко шкембе, щеше да стане направо трепач.
Но и така си беше Дзверска вкуснотия.

П.П. Цялата процедура вместо в тиган може  да се направи и в самия сач на котлона, но понеже бордовете му са ниски, а количеството повечко, предпочетох варианта да не омацвам печката.

П.П. Съжалявам за лошата снимка - от теле-то е...