понеделник, 8 февруари 2016 г.

полезен съвет - за пухкави пържени филийки





























Ново пет- какво толкова пържени филийки. И дете от детската градина да хванеш, май ще ги направи. Да ама не - и те си имат тънкост, за да станат неповторими и да ти искат пак и пак ....
Първо: хлябът трябва да е наистина изсъхнал ...
Второ: понякога умишлено го прекарвам през тостера, но на слаба степен - колкото да получи коричка, но не и да промени цвета си и да стане печен
Трето: според количеството се разбиват яйца (поне две), слага им се 1/2 ч.ч. прясно мляко
Четвърто: в сместта от яйцата и млякото се добавя една 1/2 с.л. брашно с 1/2 ч.л. бакпулвер и толкова ванилена захар
Пето: нарязаните филийки се поставят в сместа да се "напоят" добре




Пържат се в малко мазнина.















Шесто като резултат: невероятно вкусни пържени филийки - и с пудра захар, и със сирена, и със сладка, кой както ги обича

събота, 6 февруари 2016 г.

Деликатеси от сушен свински врат


В тази публикация няма да пиша за осоляването и за предварителната подготовка на месото - достатъчно съм писал за тези неща - сушен деликатес от свински гърди, домашен салам или пък кайзерован свински врат, па и на още доста други места в блога си и технологията е ясна.

Почти ще се огранича само в показване на това, което направих :


Необходим ни е свински врат и от там нататък го приготвих в три различни варианта: и в зависимост от всеки вариант, месото бе нарязано по различен начин.











Това парче е резнато странично, за да се получи като голяма плочка, тъй като от него ще се прави руло. 















Ето го и самото руло - навито стегнато и добре овързано.















Овалва се в подправки, тегли, надписва и заминава за сушене.

Първият продукт е готов - деликатесно руло от свински врат.










По-тънките парчета, леко замразени се напълват в черво и те са готови.

Вторият вариант е готов - свински врат за сушене в черво.














Третото парче се пресова под тежест за два-три дни. Овалва в подправки и също е готово.

Третият деликатес - пресован свински врат също е готов.












 На 21.ви януари и трите варианта виснаха на терасата за сушене.

 През няколко дни бяха и старателно теглени.



















На 5-ти февруари (след 15 дни) пресованият врат е готов. Хванал е плесен отвън, тъй като по-погрешка бе напръскан с такава.














Невероятен цвят и вкус!


Дзверска вкуснотия.








 
 П.П. Допълвам и със снимки на сушения врат в черво.
 






Разкош!


петък, 5 февруари 2016 г.

полезен съвет - за икономични пуешки пържоли

 Пуешкото месо, особено пуешките пържоли, набира все повече почитатели. И в същото време, цените им "хвърчат". Преди 3-4 месеца ги бях "срещал" на 14-16 лв/кг, а в момента вече държат една твърда цена - 19 лв/кг.
 Е няма да дам 19 лв за кило пържоли - ще си купя поне 2 кг и нещо свински врат, ама кат ми се иска и пуешко?
 Има лесно решение - все още пуешките бутчета са по 5,60 лв за кг.
 И така купуваме си пуешки бутчета (3,3 кг бутчета на цената на кг пържола).






 Необходими са ни освен бутчетата ей тия инструменти - остър нож и най-обикновени клещи.













 Обезкостяват се пуешките бутчета с острия нож и се отделя централната кост. 













 Изрязаната пържола се слага с кожата надолу, притиска се с лявата ръка , а с дясната и с клещите се изскубват безмилостно сухожилията едно по едно.











За отрицателно време се получават страхотни пуешки пържоли,  на които цената им е около 6 лв/кг, както и поне 300-400 грама ситно нарязано месо и при това с различни останки - кости, сухожилия и др.п. изрезки, от които може да се направи чудесен бульон....

С този съвет - слагаме край на скъпите пуешки пържоли!