Картофено пюре - какво толкова? Вариш картофите, мачкаш, слагаш масло и пюрето е готово. Да, ама не, както казваше един наш известен журналист и публицист.
Това не е рецепта е просто един хитър съвет как да се направи наистина уникално и неустоимо картофено пюре.
За картофеното пюре съм писал тук и тук - и двата случая става страхотно, но точно това се получи направо трепач. Правих го няколко пъти, за да се убедя в резултата и затова го споделям.
Правих го и в лесния вариант и по-бавния - все става уникално.
До сега щях да съм го направил.
Нарочно не давам количества,но поне до кг картофи.
Нарочно не давам количества,но поне до кг картофи.
В тенджера се сваряват пилешки кости, изрезки и др.п. Слага им се малко сол, една цяла глава лук (необелен), няколко скилидки чесън, един морков, дафинов лист, зрънца черен пипер и бахар и т.н. Полученият бульон се прецежда. Костите и т.н. се изхвърлят ...
Мързеливият начин е костите да се варят едновременно с картофите - като са повряли 30-а минутки да се пуснат картофите и да се вари до готовността им.
Мързеливият начин е костите да се варят едновременно с картофите - като са повряли 30-а минутки да се пуснат картофите и да се вари до готовността им.
Картофите се белят, нарязват на произволни - е все пак горе долу еднакви, парчета и се варят в бульона - той трябва да покрива картофите. Варят се буквално "до разкапване".
Отделя се една чаша от бульона и както са си в подходяща купа, се намачкват с онази хитра "джаджа" като от време на време им се долива по малко бульон.
Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче - всичко на вкус и се добавя масло - поне 1 с.л. на 300 гр. картофи.
Нека се има предвид, че като поизстине, се сгъстява.
Особено си върви със задушен в гъша мас грах.
Става страхотно и Дзверски вкусно.
Става страхотно и Дзверски вкусно.