четвъртък, 21 януари 2016 г.

Тарама хайвер от скумрия


























 Вече на всички е ясно, че сме фенове на хайвера и не само на тарамата де ...
 Правя си такъв основно от шаран, от каракуда - описвал съм как си го намирам (иначе с рибарлъка съм скаран) ...
 Тази публикация правя, защото съм случайно попаднах преди време в един магазин на морето точно на този хайвер за разбиване ... Пробвах да го направя и не ми се получи, дори изхвърлих кутийката след първия опит. И направо си го бях забравил.
 Чедото, обаче, видяло хайвера и решило да ме изненада приятно - та нали непрекъснато рИва, че трудно се намира.
 И купило цели две кутийки:

Като си пристигна в къщи, беше в паника - целият и аУтомобил се бил Усмърдял от моя хайвер (да не казвам, че тя го яде с лъжицата!, че ще се сърди...)
 Значииии наистина си смърдеше направо от затворените кутийки па произведен преди има няма десет дни и в пълен срок на годност ... Предишният ми беше същия и то на същата фирма... 
 Оказа се, че нищо му няма, а май хайверът от скумрия е непознат за нас ...
 Отделих две супени лъжици от него за приготвяне на момента, а останалото в кутийката залях с хубав зехтин (впрочем два дни след това - гадната миризма изчезна почти изцяло).
 Приготвянето е простичко като при обикновения тарама хайвер, който съм описвал и подобрявал ... 
 Особеното е, че първоначално този хайвер като се отдели трябва да се остави в цедка и потопи във вода, в която има една две с.л. изцеден лимонов сок. След половин час водата се сменя и отново се накисва. Миризмата изчезва изцяло...
 Необходими са ни: 2 с.л. хайвер от скумрия, 1 малка скилидка чесън, 1 средна глава лук, около 400 мл олио, по 1-2 с.б. топла вода и прясно изцеден лимонов сок.
 После измитият хайвер се слага в купата на пасатора, добавя му се 1 средна глава лук и една малка скилидка чесън и започва да се пасира като постепенно му се добавя на тънка струйка олиото.
 Като се разбие добре, се добавят 1-2 с.л. топла вода и толкова лимонов сок. Не съм слагал хляб или галета и стана прекрасен ... пухкав и вкусен.
 Задължително се пробва на вкус - може да се наложи добавка на малко сол, тъй като хайверът предварително доста се обезсолява.

 П.П. 
 Ако обикновеният лук се замени с червен лук, получава доста интересен цвят-леко червеникав.

 Може би заради хайвера от скумрия леко се усещат зрънца, което му придава още по-интересен вкус.
 Всичко това пиша, защото доста хора могат да намерят хайвер от скумрия в магазините и да не могат да се справят ... 
 200 грама тарама хайвер за 2,50 лв и могат да се направят поне 8 порции тарама хайвер- направо без пари ... Само да не ни е жал за олиото и лимоновия сок.
 Така че това може да влезе в графата - "полезни съвети" ! 

вторник, 19 януари 2016 г.

Картофени топки с кюфтета

Това не е рецепта, а поредният начин да разнообразим трапезата и да вдъхнем нов живот на яденето от вчера.







В интерес на истината от предната вечер бяха останали малко сварени картофи (за салата, до направата на която не се стигна) и няколко кюфтета от пуешко.

Затова няма и количества, освен ориентировъчни.







3-4 сварени картофа и един морков се обелват и настъргват на рендето. Смесват се с 1 яйце, добавя им се индийско орехче, джоджен или риган, сол и черен пипер и се омесва на тесто.












С намазнени ръце се взема от картофеното тесто, оформя се като плоска питка и по средата се поставя едно кюфте и от всички страни се затваря с картофеното тесто.

Получава се една хубавааа голяма картофена топка, в която е скрито кюфтето.

Достатъчен е тънък пласт.






Получените картофени топки се увиват в бекон (ама поради липса на такъв - в прошуто) и нареждат в намаслена тавичка.













 Запичат се в загрята на 200С фурна за 20-а минути.
 Тавата се вади, върху всяка топка се слага по резенче някакво сирене (гауда, ементал, кашкавал).  










  Допичат се за още 15-а минути, докато кашкавалът се разтопи и леко зачерви.

  Изчаква се леко да се охладят и се сервират. Вървят си с лютеница, кисели краставички и най-вече с цървено винце.

 Минимум усилия с резултат едно изцяло ново ястие и при това Дзверски вкусно.

 
 

неделя, 17 януари 2016 г.

Сушен деликатес от свински гърди


































 Свинските гърди са една от вкусните части на прасето, които имат и хиляди начини за приготвяне, но тук ще говоря за друго.
  У нас свинските гърди не са популярни като сурово сушен деликатес, както е с врата, с бута, филетата и т.н. Най-често се срещат във вариант на варено-пушени и толкова.
  От деликатесите от свински гърди най-популярен е бекона, а също така и италианската панчета. Двете изделия се различават съществено, но в момента нямам намерение нито да ги сравнявам, нито да описвам кое какво представлява и как се приготвя. Може някой друг път ...
 Просто ще споделя какво направих и какво може да се направи от всеки с минимум усилия:

  Необходими са:
поне 2 кг свински гърди (Този път не купих гърди с кост, а такива с изрязана кост и вече популярни в месарниците като бекон).
 Подправки - първоначално: за кг месо
35 грама сол, 5 гр. черен пипер, 3-4 зърна счукан бахар, 20 грама захар, 1 натрошен дафинов лист и 2 грама чили.

 Приготвяне:
Тъй като от едно парче 2 кг реших да направя поне три различни неща и да видим какво ще се получи, всичко ще бъде обяснено нагледно и описателно, включително и за допълнителното овкусяване.


Това е месото, което с остър нож се оформя на парчета.
















Едно голямо квадратно и две тесни и продълговати.












 Солта, захарта и останалите подправки се смесват и хубаво, ама хубаво се втриват в месото.












Така овкусените парчета се слагат в подходящ съд (в случая в купа с капак), но може и в найлонов плик, който се затваря плътно. Ако от сместа е останало малко, се изсипва отгоре.
 Съдината заминава на хладно за 10 дни, като през ден се разменят местата им.





 На 10-я ден месото се измива, отцедените течности изхвърлят и се обезсолява за 30-а минути в смес поравно червено вино и вода.

 След това се подсушава с кухненска хартия и се пристъпва съм приготвянето на деликатесите.







І-ви ВАРИАНТ:
Взема се по-голямото продълговато парче месо и му се прави коричка от подправки. Смесват се 1 с.л. червен пипер с малко черен пипер, кимион и риган,  долива им малко бяло вино - да стане кашичка и с четка се намазва обилно.
Слага му се връФката и е готово за увисване ...


ІІ-яТ ВАРИАНТ:


Взема се голямото квадратно парче и с остър нож се оформя и се изрязват ципите и някои от нелицеприятните парчета от нещо като лой.
В това време се накисва един мехур в марна вода се отпусне.








 В хаванче се счукват 3 грама черен пипер, 2-3 зърна бахар и 3-4 зърна хвойна, добавят се и 1 с.л. червен пипер, 30-а мл уиски и с тази смес се натрива парчето месо.














 Така овкусеното месо се напъхва в леко срязания мехур.



Мехурът старателно се зашива, надупчва тук там с ъгла като целта е да се изкара въздуха от него.


Увързва се старателно и му се подготвя клуп за "обесването".

Не се забравя и надписа - тегло и дата.









ІІІ-ят ВАРИАНТ: 
За него подбрах най-тясното парче месо и му подготвих едно колагеново черво за луканки, което бе сложено в хладка вода за омекване.

Парчето месо хубаво се овкусява с черен пипер.
Завива се с домакинско (стреч) фолио и заминава във фризера - поне за 30-40 мин. Добре да стегне, но не и да замръзне.










След това се напъхва в червото.

Ако не е стегнало във фризера, това е почти мисия невъзможна.
Дори се наложи допълнително да се поизреже тук там.









Червото се пристята и връзва от двата края. Набожда се с игла да се извади въздуха от него.
 Следва етикиране.











След това и трите парчета увисват на терасата.

Това от първия вариант ще е готово за около две седмици, останалите ще искат може би малко повече.

 Та това е: Дзверски вкусни домашни деликатеси  от свински гърди, които не са нито бекон, нито панчета.

 Споделям сега, защото сега им е времето за правене....




П.П. 23.І.2016 год.

Вариант 1-ви си е направо готов за седмица - времето се оказа подходящо:


  
Ето го готовото парче. 
На 15-ти беше 380грама.














Вижда се от снимката:
- на 21.І.16 г.               - 288 грама

- на 23.І.16 г.              - 270 грама

Останало е на 70 % от първоначалното си тегло.

Тъкмо сега е мекичко и приятно за хапване.
Може да се изчака още ден-два, но като се има предвид, че ще поседи и в хладилника, точно сега си му е момента за начеване ...












Биде резнато и си чака хубавото питие ...

Разкошно на вкус и на цвят!










 Като станат и другите два вида, ще ги отчета - на тях им трябват поне още няколко дни - 2-3-4, зависи....

П.П. 06.02.2016 год.

Последният продукт е готов и може да бъде показан:




Останал е 480 грама на днешна дата.
















резнат на три и готов за проба и прибиране














разкош!
















Нападнахме го!















Дзверски вкусен! 














Една чест от тях бе опитана (с питие и то доста - много си върви с това мезенце) и докато е студено ще се направи една по-голяма партида...



а другите - вакумирани и прибрани - за да се вадят от време на време - за наслада на душата.