Страници

събота, 20 юли 2024 г.

ЖЕЛИРАНО СИРЕНЕ В ДОМАТ


     Не бих казал, че съм от най-големите почитатели на желираното, но в интерес на истината много от деликатесите и различните вкуснотии са желирани - желирано месо, желирано патешко бутче и какво ли не още ...
    Както в последно време възприех, ще дам само няколко линка за желирани вкуснотии:

    Страхотен десерт става от желирано кисело мляко с канела и мед.
    В случая ще говорим за една невероятна и любима на всички българи доматена салата със сирене, поднесена по невероятно различен начин:
    Доматите се рязват отгоре като им се маха капачето и с лъжичка се издълбават. Извадената вътрешност може да се ползва за готвене или за каквото и да е друго. 
    Сиренето се нарязва на кубчета и се пълни в домата.
    За желатина как се прави съм писал доста - в стъклена купичка едно пакетче (или според количеството, което се прави) с 50-60 мл вода и след 10 мин. като набухне в микровълновата за 30 сек. на 800В. 
    В това време 1/2 кубче зеленчуков бульон се разтваря в около 200 мл вода и се разбърква с желатина.
    Тази смес се излива във всеки домат и доматите - на почивка на хладно.
    На следващия ден - рИвеш и замезваш с хубаво питие - ракийка (домашна) или водка с много лед. А и да не забравя - НАЗДРАВЕ!

П.П. бонус за тези търпеливите, дето са стигнали до края:
Сиренето се нарязва на кубчета.
Доматите - обелени и почистени от семена - също.
Малко пера от зелен лук - на ситно.
Всичко това овкусено - сол, пипер и любима подправка подредено в подходяща купичка и залято с приготвен по вече обяснения начин желатин.
На другия ден режеш и воаля- още едно  страхотно мезе за любимото питие.
Пробвайте който и да е вариант и никак, ама никак няма да съжалите и още един път НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар