След като направих овкусена сол за картофи и зеленчуци, за която вече писах, прекарах ред да направя и универсална сол. Едра морска сол в къщи имам, имам и подправки. Трябваше да измисля какво да е съотношението. И подходих направо математически - щом за овкусяване на кайма, на суджуци, луканки и др.п. съотношението 2:1 сол към подправки, значи на 100 грама готов продукт горе долу 60-65 грама сол и останалото другите подправки.
От тук нататък бе лесно:
200 грама морска сол, 20 грама поравно черен и бял пипер, по 10 грама сушен чесън и лук на гранули, 20 грама червен пипер (по 10 грама сладък и пушен); 5 грама чили; 10 грама захар; 5 грама кимион; 5 грама млян кориандър; 5 грама риган; и 25 грама сушени зеленчуци (от моята домашна вегета).
Всичко се смесва в една купа и сетне смила възможно до най-финно състояние.
Слага се в стъклен буркан и воаля - нашата универсална сол и готова. Ръсваш от нея и всичко е готово овкусено - и за месо, и за ястия и т.н. Нищо не пречи в определени моменти да се добави от някоя подправка още малко и т.н.
За 20-а минути си решаваш проблема със солта и подправките за сума ти време напред.
Просто и лесно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар