Страници

събота, 4 август 2018 г.

Суперкрехък пържен свински черен дроб


  Не познавам хора, които да не обичат пържен черен дроб. Само ще вметна, че свинският е за предпочитане пред телешкия, а агнешкият - пред свинския.
 За съжаление, най-често пърженият дроб става твърд и жилав и много хора се стряскат да го правят.
 Тази публикация е тези, които искат да си изпържат истински супер крехък  и вкусен черен  дроб.



Дробът се нарязва на кубчета примерно 2,5х2,5 см (и по-големи), изрязват се ципи и кръвоносни съдове ако има такива.
Слага се в купа и залива с кока кола колкото да го покрие.
Нека престои така час-два, но колкото повече толкова по добре.
Дробът се прехвърля в цедка, оставя се за кратко да се отцеди и обилно наръсва с царевично нишесте и оставя така за 10-а минути.

 В тиган се загрява мазнина (олио и малко мас или масло), пущат се 1-2 скилидки чесън.
  Парчетата дроб се пържат на малки порции при често разбъркване. Така действително се пържи.
 Пърженето е буквално за 4-5 минути (дори и по-малко) - до момента, в който покафенее. Ако се остави за по-дълго време, ще стане по твърд, а така остава супер крепък.
 Соли се след изваждането в чиния и докато е топъл. Осолен с моята гурме солстава фантастичен.
По същия начин може да се приготви и телешкия дроб.
О там нататък остава само да му се насладим с ледено студено питие - кой каквото предпочита. Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар