Страници

понеделник, 18 юни 2018 г.

Телешка опашка по "чирпански"


 В блога имам няколко рецепти за направията на телешки опашки и затова няма да се разпростирам каква дзверска вкуснотия са, когато са приготвени добре.
 В кварталния магазин пак попаднах на едни разкошни телешки опашки - по 5 лв килото и си купих цели 3 броя. Нека има. Във фризера нито искат да ядат, нито искат да пият. Така че може да си чакат реда за някоя нова идея.
 Този път реших да я направя направо по начина, по който се правят кюфтета по чирпански и да пробвам какво ще стане. Резултатът надмина всякакви очаквания. Така че опашки по италианки, или по севилски ряпа да ядат.

 Необходими са за 4 порции:
една телешка опашка - излиза около кило
3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1-2 главички лук, нарязани на ситно
3-4 домата, обелени и нарязани или един буркан консервирани
3-4 средни картофа, обелени и нарязани на едри парчета
За подправянето: сол и черен пипер на вкус, поне 1 даф. листче, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер, както и 2-3 с.л. мазнина (ползвам гъша мас)
Слагам и две супени лъжици от моите сушени зеленчуци.

Направията е лесна, особено в мултитенджУрата (демек мултикукъра):

Най-трудната част е да се нареже телешката опашка, но когато се го правил много пъти отнема буквално минута. Просто трябва да се намери къде е хрущяла и да се резне с острия нож.
За който е трудно, в месарницата предлагат да ти я нарежат и не се отказвайте от това.




В купата на кукъра се слага мазнината и след като загреее добре се пущат едно по едно парчетата нарязана опашка и запържват до хубаво зачервяване.
След това се добавят ситно нарязания чесън и лук.








Налива се топла вода или бульон, слагат се и сушените зеленчуци и уредчето се включва на програма F1 -  варене за 10 минути.
След края на програмата се отваря слагат се нарязаните картофи и останалите подправки и отново един цикъл за 10 мин.
Последно се слагат нарязаните домати, опитва се на вкус и още един цикъл за 10 мин.

Общо за 30 минути наш`та опашка се е разварила - месото само си пада от костите.
Не е необходимо да се слага брашно или нишесте за сгъстяване. Най-много един два картофа да се намачкат...








За тези които ги мързи (като мене) в чинийката може да се сервира направо обезкостената опашка.
А във вкусното сосче може да се топи хлебчето.

Дзверски вкусно.
Бързо за направия. Истински домашен деликатес за много малко парички (направо като за пенсионери :)  )
Какво друго да кажа?
А да - НАЗДРАВЕ! и да ВИ е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар