Дроб сармата е любимо ястие не само за нас, а за много българи. Но по Великден и Гергьовден се прави страхотната агнешка дроб сарма.
По тези празници се прави в големи количества, тъй като се събираме всички и то с много приятели.
След като показах няколко снимки, нека да пристъпя по същество.
Дроб сармата се прави в една голяма голяма тава за пещ, за да има за всички, че понякога и за "из път".
Сваряването на агнешките дреболии не е проблем, но запържването на ориза и сглобяването на сармата си беше малък панаир...
До тази година, когато на един от младежите му хрумна тази процедура да се прави на барбекюто- точно така и без майтап - на барбекюто.
Барбекюто е достатъно голямо и мощно, а стандартната тава за пещ изглежда малка в него.
За напълването на такава тава са необходими:
два комплекта агнешки дреболии (бял и черен дроб, сърце, момици), но не бива да се забравя от черния дроб да се отдели малко - за кукуреци или за скарата. Бъбречетата не отиват в дроб сармата и те са със същото предназначение. Булото също се отделя, защото дроб сармата е със заливка.
поне 3-4 метра от чревцата, както и 1,2 кг ориз; около 300-350 мл олио; 3-4 глави лук, нарязан на ситно; 3-4 връзки пресен лук и поне 1 връзка пресен чесън; 30-а листа лапад; пресен джоджен, сол и черен пипер - на вкус;
За заливката: поне 3 кофички кисело мляко; 5 яйца; приблизително половин пакет брашно и 1 ч.л. с връх сода.
В изпълнението няма нищо сложно:
Дреболиите заедно с чревцата се сваряват в леко подсолена вода като при варенето се отпенват.
След изстиването се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда. Трябват ни около 3,5 литра, но ако не е толкова се долива топла вода.
Товата се слага на барбекюто, олиото се загрява и в него първо се запължва стария лук - колкото да омекне и леко промени цвета си.
Следва запържване на ориза докато стане стъклен. Сипват се нарязаните дреболии заедно с бульона.
Силата на барбекюто се намаля, затваря се с капака и се оставя така за 20-а минути да покъкри.
Последно се слагат зелентиите и подправките - сол и черен пипер.
От време на време се вдига капака и надзирава.
Все пак за първи ползваме барбекюто като котлон или печка.
За около час и петнадесет минути от слагането на тавата в барбекюто, дроб сармата е направо готова.
Продуктите за заливката се разбъркват и нанасят отгоре.
Тавата заминава за 10 минути в загрятата пещ - колкото заливката да се запече.
След тези 10 минути тавата се вади и се пъха отново в пещта наобратно, за да се запече и от другата страна.
Всеки знае, че в пещ нагряването и запичането откъм дъното на пещта е доста по-силно отколкото откъм вратичката.
След още 6-7 минути дроб сармата е запечена и готова.
Нека си почине малко (поне 30-а минутки) и е готова за нарязване и сервиране към агнешкото.
Неверояно вкусна и ароматна.
Признавам си, на мен студена дори ми хареса още повече.
По същия начин може да се направи и на фурничката в къщи, но в пъти по-малко количество, но за направата на такава голяма тава дроб сарма барбекюто се оказа направо идеално.
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар