И тази дзверска вкуснотия си има история, но този път ще я спестя, че днес нещо не ми е ден за истории. Дано само не се получи твърде сухо описанието, но ще бъда по мои си причини пределно кратък.
За направията са необходими:
- парче свински гърди с ребрата около поне 2 кг
- 400 грама свинска кайма (може и друга, но тази е за предпочитане)
- 150 грама чоризо
- 150 грама варено пушен бекон
- 125 грама моцарела (едно пакетче), нарязана на ситно
- 1-2 печени и белени червени чушки (при липса може да се заменят с мариновани или с камби)
- 10-на черни маслини, които трябва да се обезкостят
- трохи от хляб (примерно две земелчета смляни в блендера) и оставени да се оветрят
за каймата: 1 малка глава ситно нарязан и задушен лук и съвсем малко сол (буквално на върха на ч.л.)
В изпълнението няма нещо особено трудно, но за някои неща иска малко търпение:
Парчето гърди се оформя като правоъгълник и с остър нож се оформя "джоб" като се реже от долния им край към горната кост плътно по ребрата.
Всички подправки се смесват (без олиото) и хубаво се втриват в месото - отвътре и отвън.
Завиват се в стреч фолио и заминават в хладилника поне за 24 часа.
Всъщност направата на "джоба" е и най-тънката работа.
От там нататък работата е лесна.
В подходяща съдина се слага каймата и размесва.
Всички останали продукти - чоризото, бекона, печената чушка, маслините, моцарелата се нарязват на ситно и всичко се меси добре заедно с хлебните трохи.
Плънката е готова.
Въпрос на желание е да се добави още нещо като ситно нарязана кисела краставичка и каперси, или мариновани гъбки...
Макар че вложените до тук са достатъчно и дават достатъчно аромат...
Вече е ясно - плънката се напъхва в "джоба" и разпределя равномерно.
Отворът може да се зашие с дебел конец, но е доста по-лесно с предварително намокрени дървени шишчета.
С острия нож от горната страна на бебока се правят недълбоки разрези.
Намазва се обилно с олио, за да получи гланц при печенето.
Прехвърля се в тавичка - желателно върху скаричка (ако няма не е фатално), налива се буквално 1 пръст вода (бира, бяло вино - въпрос на вкус). Пече се в предварително загрята на 230С фурна, като след първите 10-а минути температурата се намаля на 180С. Времето за печене е около 1 час и 30 - 40 мин. Зависи от фурната, зависи дали ще е на ветилатор и т.н.
След изваждането се оставя за около 20-30 минути да поистине и се нарязва с остър нож покрай всяко ребро на порции.
На по-ящните може да се резнат и по две ребърца ...
За гарниране - делена салата, домати и краставици, варени картофи - кой каквото дУша му сака...
Е па някои не толкова срамежливи си ги хапнаха дори с дроб сарма.
Е па някои не толкова срамежливи си ги хапнаха дори с дроб сарма.
Дзверска вкуснотия с неустоим аромат и да знаете много е "пиеща"... Иска си доста хубаво питие.
За финал - правете, наслаждавайте се и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар