Не, няма никаква шега - действително става дума за едно разкошно тесто, каквото правя за пръв, но в никакъв случай за последен път.
Имах идеята да направя нещо в събота за вечеря, но реших да е постно - за пръв път от сто години. Та се спрях на варианта - вегетарианска пица. Е па щом ще е вегетарианска, нека и тестото да е по-различно.
Когато започнах да правя тестото, вече бях настъргал доста тиквички и в този момент, когато брашното, маята, солта и захарта бяха смесени и посягах прясното мляко, видях сока на прясно изцедените тиквички. Първата хрумка беше да изсипя него за замесване на тестото, но ми дойде друга идея. Сипах в купата на пасатора настъргани тиквички, добавих малко от сока и едно яйце и пасирах - до получаване на еднородна смес.
Добавих пасираните тиквички в тестото и омесих с добавяне на малко олио - до получаване на хубава еластична топка.
Купата се покрива с домакинско фолио и да си престои на топло - до удвояване на обема.
На първата снимка се вижда, че за около 2 часа е бухнало тройно.
Получи се невероятно ароматно тесто.
П.П. С това тесто направих вегетарианската си пица.
Пекох пърленки.
Правих и мекици за закуска.
Невероятен вкус.
Просто неописуемо.
Сега да дам и конкретните пропорции:
Брашно около 600 грама, 1 ч.л. суха мая, 1 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар, около 50 мл олио, 1 яйце и една средна тиквичка.
Изпълнението вече съм описал, но не е необходимо да настъргва тиквичката, а е достатъчно да се нареже на ситно - тъй и тъй ще се пасира.
При пасирането се слага и яйцето.
Сухите продукти се смесват и при тях се изсипват пасираните тиквички и олиото.
Заслужава си да пробва ...
Ето едни невероятно вкусни пърленки от това тесто....
19.VІІ.2016 год. Мекици:
С част от тестото правих вегетарианска пица. Самото то е много подходящо за подобно ястие.
Друга част оставих в хладилника в найлонов плик. Когато реших да го ползвам, го извадих, оставих на плота, докато в касеролата олиото се загряваше.
С много намазнени ръце от тестото се касат топчета, разтягат се на мекичета и се пържат в силно загрята мазнина.
Пържат се до леко зачервяване.
Готовите мекичета се оцеждат върху кухненска хартия и са готови за закуска.
Просто не мога да опиша какъв вкус и аромат имат.
В пъти по-вкусни от обикновените.
Абе, Дзверска вкуснотия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар