Признавам си без бой изобщо, ама изобщо не съм фен на сладките неща, пък за сладоледите да не говорим. Дори и в детството си много рядко ми е теквало да хапна сладолед - предпочитах да икономисам стотинките си за някоя книга....
Някакво ей такова предубеждение към продавания ни сладолед... Преди години бях чел какви съставки има в него, колко са вредни и бях до там.
Направих си труда да снимам вчера един такъв и се вижда какво има има в него. Уж не са вредни, но много се съмнявам колко са полезни съставките...
Па и производителят е сбъркал температурата на съхранение 18С ? ХА ха...
Съвсем наскоро една приятелка -Аля, ме съблазни с един разкошен сладолед и реших, че ще си направя - колко му е.Първият ми опит беше с цедено кисело мляко, кондензирано подсладено мляко и някои други неща.
Получи се, но не ми хареса като консистенция - стоеше по-скоро като замразени млека, без да е кремообразно. Направих няколко опита с различни съставки като автоматично отхвърлих тези с яйцата, тези с варенето и въобще тези с врътнята.
Така стигнах до този вариант и от постигнатото съм напълно доволен.
При това се употребяват само две съставки - сладкарска сметана и подсладено кондензирано мляко. То е достатъчно сладко и за моя вкус не се налага допълнително подслаждане.
В краен случай може да се добавят и няколко лъжички пчелен мед - въпрос на вкус.
Необходими са: 1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 мл), 2 опаковки по 200 мл сладкарска сметана.
Евентуално и пчелен мед на вкус - 2-3 с.л.
Количествата са по моя вкус, но могат да варират - например и само с 200 мл сметана пак става страхотен, но по-сладък...
Изпълнението е толкова лесно, че просто няма какво да описвам.
В подходяща купа се изсипват сметаната и кондензираното мляко и с миксер се разбиват до получаването на хубав пухкав и гъст крем.
Ако се добавя и мед, разбива се още 30-а секунди.
Пресипва се в подходящ съд и заминава във фризера. Може да се извади съдинката и да се разбърка с лъжица.
(на снимката е с какао - шоколадов)
Ако се сложи ванилия, става ванилов сладолед.
Ако се сложат 2-3 с.л. какао, става шоколадов сладолед.
Може получената смес да се раздели на две - и да се направят и двата сладоледа.
А от тук нататък носи всякаква фантазия - ядки, плодове, натрошени вафли, натрошен шоколад, разни заливки и т.н., все се получава и е невероятно вкусен
Това е поредното изпълнение - този път с тук таме натрошен шоколад.
Ами това е ... Бързо, лесно, вкусно и здравословно.
П.П. Прави се за 5 минути и излиза омалко над 7,00 лв при положение, че кондензираното мляко е около 3,50 лв, а сметаната е по 2,00 лв/кут.
Впрочем има и доста по-евтин вариант:
сметаната е по 1,29 лв/кут.
кондензираното неподсладено мляко е 1,39 лв
Може и да се ползва кокосово мляко
И в двата варианта не става толкова сладък.
П.П. Има и други вариации на този сладолед от две съставки:
вместо кондензирано мляко може да се ползват добре намачкани или пасирани плодове:
банан
пъпеш
праскова
кайсия
и т.н. и т.н., които се смесват с разбитата сметана и ако не е достатъчно сладко, може да се добави малко мед.
Това е с добре намачкан банан.
Това е с праскови и залят със сока от сладко праскови
П.П. Правих и един особен - кондензирано мляко, сметана и вместо подсладител - натрошена сусамова халва, която се разби с миксера.
Стана невероятен.
П.П.
Пробвах и с готовата суха смес - сметана за разбиване, чиято цена на пакетче е под 1,00 лв.
Пак се получава и става също вкусно, но лично мен ме смущават достата Е-та в тази суха смес.
19.VІІ.2016 год.
П.П. Получих бележка, че същия сладолед и със същите съставки е публикувала в БГ-мама Гуинет (която много уважавам) и то на 3.VІІ.
Пропуснал съм тази публикация и констатирам, че по едно и също време сме го правили, но публикувам с голямо закъснение.
И за да няма сърдити ето линк към рецептата на Гуинет - можем само да се учим от нея.
Па и това е потвръждение, че наистина вкусните неща се правят най-лесно.
17.08.2020 год.
П.П.
По съвет на Вили П., която е изпробвала рецептата в доста варианти и е много доволна от нея, направих един по нейния най-сполучлив вариант:
Основните съставки са същите, но при разбиването на сметаната и кондензираното мляко, се дабавя и една ч.л. желатин. Слагат се и натрошен бял шоколад и счукан лешник.
Желатинът стяга допълнително сместа и след ваденето от фризера се задържа по-дълго време преди да започне да се топи.
Нямаше да съм аз, ако не пробвал и варианта с добавка на толкова 1 ч.л. желатин, "активиран" в 30-а мл вода за 20-а секунди в микровълновата печка.
Резултатът беше превъзходен и в двата варианта.
По никакъв начин не може да се усети вкусово наличието на желатин.
Пробвайте и този вариант! Ефектът е невероятен.
Един въпрос .. поглеждали ли сте опаковката на сметаната и кондензираното мляко... а и на желатина за Е-та ?
ОтговорИзтриванеДа. Няма.
ОтговорИзтриванеНаправих го, но вкуса е на замразена сметана. какео да добавя за да се получи вкус като на сладолед?
ОтговорИзтриванеМоже би малко по-малко сметана, щом Ви идва в много. Или пък добавете какао, ванилия или смлян плод ...
Изтриване