Нещо много лесно и бързо за изпълнение - Дзверски вкусно и при това с неустоими аромати, което може да се приготви буквално за минутки и да стане страхотна вечеря.
Само за да стане, е необходим или глинен или чугунен сач - особено удобни са тези с дървената поставка.
Необходими са около 400 грама свинско (за предпочитане от врата), нарязано като за шишчета; подправки за овкусяване на месото - сол, черен и червен пипер, млян кориандър; 1-2 тиквички, 2-3 чушки (червена, зелена); 1-2 главички кромид; 5-6 скилидки чесън; 1-2 моркова; може и един патладжан, 1-2 картофа (които е хубаво да се заварят леко предварително) и за овкусяване сол, черен пипер, риган, малко мазнина.
Пак писах повече време, отколкото е необходимото време за приготвяне:
Сачът се намазнява, слага се месото, посипва с подправките и леко разбърква.
Добавя се и 1 с.л. гъша мас, ако има такава налична, ако няма - малко повече мазнина.
Сачът заминава във фурната на 230 С за около 20-а минути като фурната се включва едновременно с поставянето му.
В това се подготвят всички зеленчуци.
В тенджера се нарязват всички зеленчуци - тиквичките на кръгчета, лука - на полумесеци, моркова - под диагонал и т.н. Опиперяват се, осоляват се, слага се ригана и малко олио и хубаво се разбъркват. С ръка е най-удобно.
Сачът се вади, нареждат се зеленчуците отгоре върху месото - хубаво да го покрият и заминава във фурната да се опекат зеленчуците до готовност.
Като се извади, още топъл се наръсва с настърган кашкавал и заминава на масата.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве!
Втора рецепта за сач със зеленчуци и пуешко:
Всичко е като по-горе, но само изпълнението е малко по-различно:
Пуешкото се нарязва на късчета, смесва със зеленчуците.
Всичко се овкусява, както е казано по-горе и заминава със сача във фурната на 230 С.
Това бе опечено в глинения сач и не е поръсвано с кашкавал - поради липса на такъв.
Каква е големината на сача, за посочените продукти?
ОтговорИзтриванеоколо 28-30 см
ИзтриванеМнного добре обяснено , много вкусно е на вид ! ѝз искам да пробвам на готварска печка на дърва -имате ли някакъв съвет?
ИзтриванеАко има фурна, няма проблем. Иначе може да се пече като сачът се постави върху печката и след като загрее добре да се разбърква често. Само че няма да се получи ефектът на печенето, а ще е по-скоро като варен...
Изтриване