За това невероятно леко и Дзверски вкусно ястие са необходими за около 6 порции: 1 ч.ч. обикновен ориз; 1 голяма тиквичка и 1 малка; 500 грама кайма; 1 голяма глава лук; шепа нарязани гъби (печурки, но в случая малко манатарки); 1 домат, почистен и нарязана само месестата част; 2-3 стръкчета пресен джоджен (или 1 ч.л. сух); сол и черен пипер; може и 1 ч.п. куркума - за промяна цвета на ястието;
за овкусяването на каймата - сол и черен пипер и малко млян кориандър (+ щипка чили);
за овкусяването на каймата - сол и черен пипер и малко млян кориандър (+ щипка чили);
Изпълнението е пак лесно:
В тавата, в която ще се пече ястието, се сипват 2-3 с.л. зехтин и се слагат манатарките.
Лука, чесъна и малката тиквичка се нарязват на много ситно.
Заедно с нарязаните домати, нарязания джоджен, солта и черния пипер се слагат в тавата.
Сипва и измития и попарен ориз, долива се вода (или бульон) - поне 3 ч.ч. и половина.
Голямата тиквичка се настъргва, изцежда и смесва в някаква купа с каймата и подправките.
Омесва се добре и се оформят кюфтета.
От това количество излизат 12-13 кюфтета в зависимост от големината.
Така оформените кюфтета се слагат в тавата и всичко заминава във фурната на 180 С за около 1 час - час и половина (зависи от фурната).
Е, поне един-два пъти тавата се вади и се разбърква, когато оризът започне да попива течността.
Когато оризът поеме течността и кюфтенцата се зачервят ястието е готово.
Порция - обилно поръсена с черен пипер и със задължителното питие.
Приготвя се изключително бързо, никакво пържене, никакви врътни - за 10-а минути подготовка и Дзверски резултат - ястие дори и за гости.
Няма коментари:
Публикуване на коментар