Охлюви - изключителен деликатес.
При това изключително скъп...
Французите не напразно си умират по тях и по гъшия дроб.
Някои не могат да ги възприемат и им се виждат гадни ... Ако знаят, че ядат охлюви...
Няма да навлизам в дебрите на спора - това е рецепта за любители на този деликатес.
И така, малка историйка - наскоро пътувах из страната, предния ден беше валяло и тъкмо започваше лекичко да припича. Пътуваме и си зяпаме, но се впечатлихме чак след петия или шестия циганин с найлонов чувал край пътя из храсталаците. Бяха наредени като на постове - през 100-а метра. Пусто любопитство, сопряхме се да питаме какво толкова ценно събират ... Оказаха се охлюви. Някой ги изкупувал на кило и те събирали... Ама тарикати - където има келепир, все са първи. Поискахме да купим, ама и за 5 лв на кило взеха да се назлъндисват...
Та до преди няколко дни - пак си пътуваме, без да бързаме и колегата по едно време вика, я намали малко, я поспри ...
Та ни спря ей тази гледка:
Колкото си щеш охлюви и то по дърветата.
Та за 20-а минути си набрахме две найлонови торбички от тях - ама само по-едричките.
Преди да пристъпим към приятната част с яденето, има един малко трудоемък момент, но като си представи човек какво удоволствие го очаква, може и това да се преживее. Пък и ми се струва, че казаното по-долу ще е полезно някому.
След това се изсипват в гевгир (много е удобна съдинката за паста) и отново измиват със студена вода.
Времето на варене е много важно - не повече от 8-10 мин. - иначе стават жилави.
Измити и готови за чистене.
Следва голямото чистене - става с дървено шишче или най-удачно с метална кука за плетене. Още с изваждането се откъсва крайната черна част (т.е. вътрешности и т.н.), а почистените охлюви се събират.
Разпределят се в найлонови торбички по 300 грама и хоп във фризера. Да си чакат един хубав момент, когато човек иска да се наслади на този деликатес.
Та след толкова врътки, следва хубавия момент - в тиганя се загряват 1-2 с.л. масло, пущат се две шепи от вече почистените охлюви, една идея сол, малко църно пиперче и задължително 50-а грама бърбън (водка, ром или коняк).
Като изври алкохола, нашите охлюви в масло са готови и хоп на масата.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве с Батето и приятели!
П.П. Още един изключително вкусен деликатес може да се направи с охлювите: правят се равиоли и във всяка една като плънка се слага по едно сварено охлювче с добавка на една идея чесън и ситно нарязан магданоз. След сваряването на равиолите могат да се поднесат с любимо сосче, но ако е на чеснова основа е най-вкусно.
При това изключително скъп...
Французите не напразно си умират по тях и по гъшия дроб.
Някои не могат да ги възприемат и им се виждат гадни ... Ако знаят, че ядат охлюви...
Няма да навлизам в дебрите на спора - това е рецепта за любители на този деликатес.
И така, малка историйка - наскоро пътувах из страната, предния ден беше валяло и тъкмо започваше лекичко да припича. Пътуваме и си зяпаме, но се впечатлихме чак след петия или шестия циганин с найлонов чувал край пътя из храсталаците. Бяха наредени като на постове - през 100-а метра. Пусто любопитство, сопряхме се да питаме какво толкова ценно събират ... Оказаха се охлюви. Някой ги изкупувал на кило и те събирали... Ама тарикати - където има келепир, все са първи. Поискахме да купим, ама и за 5 лв на кило взеха да се назлъндисват...
Та до преди няколко дни - пак си пътуваме, без да бързаме и колегата по едно време вика, я намали малко, я поспри ...
Та ни спря ей тази гледка:
Колкото си щеш охлюви и то по дърветата.
Та за 20-а минути си набрахме две найлонови торбички от тях - ама само по-едричките.
Преди да пристъпим към приятната част с яденето, има един малко трудоемък момент, но като си представи човек какво удоволствие го очаква, може и това да се преживее. Пък и ми се струва, че казаното по-долу ще е полезно някому.
Първото, което трябва да се направи, е да се изсипят охлювите в мивките и да се измият обилно с течаща вода. След това се заливат на няколко пъти с вряла вода и пак се измиват със студена вода.
Прехвърлят се в тенджера (в зависимост от количеството се приготвят на партиди), заливат се пак с вряла вода, една лъжичка сол и се варят максимум до 10 минути.След това се изсипват в гевгир (много е удобна съдинката за паста) и отново измиват със студена вода.
Времето на варене е много важно - не повече от 8-10 мин. - иначе стават жилави.
Измити и готови за чистене.
Следва голямото чистене - става с дървено шишче или най-удачно с метална кука за плетене. Още с изваждането се откъсва крайната черна част (т.е. вътрешности и т.н.), а почистените охлюви се събират.
Разпределят се в найлонови торбички по 300 грама и хоп във фризера. Да си чакат един хубав момент, когато човек иска да се наслади на този деликатес.
Та след толкова врътки, следва хубавия момент - в тиганя се загряват 1-2 с.л. масло, пущат се две шепи от вече почистените охлюви, една идея сол, малко църно пиперче и задължително 50-а грама бърбън (водка, ром или коняк).
Като изври алкохола, нашите охлюви в масло са готови и хоп на масата.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве с Батето и приятели!
П.П. Още един изключително вкусен деликатес може да се направи с охлювите: правят се равиоли и във всяка една като плънка се слага по едно сварено охлювче с добавка на една идея чесън и ситно нарязан магданоз. След сваряването на равиолите могат да се поднесат с любимо сосче, но ако е на чеснова основа е най-вкусно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар