Не си падам по пилешките трътки (не защото твърдят, че били "вредни"), но пък си имам човек, който ги обича.
Вчера се отбих в магазина за месо на пазара (за мен си е кварталния магазин и го предпочитам пред останалите в близост) - може и да е заради продавачката приятелка Милка.
По обективни причини не се бях отбивал в магазина доста време и бях приятно изненадан от цените и качеството на продуктите (за това на друго място и в друго време), а тук ще си говоря само за трътките: Чисти, красиви и големи. Чак да се оближеш, а и като ми каза цената - 1,19 лв за кило направо се изумих. Купих 0,5 кг за цели 0,60 лв и си признах, че досега съм правил само варени или печени, а Милка съвсем приятелски ми обясни как може да се направят панирани.
И така:
Необходими продукти:
0,5 кг пилешки трътки;
за панировката: 1 яйце, сол на вкус, бял пипер (при липса може и черен), брашно и малко водичка.
олио за пържене
Приготвянето е изключително просто:
Трътките се почистват с остър нож, измиват и подсушават. Да ама това важи за ония мънинките - от бройлер, а тези си бяха бая едрички. Затова на два три пъти ги попарих с вряла вода. Може вместо да се попарват леко за няколко минути да се заварят - до полуготовност. След което пак да се подсушат добре с домакинска хартия.
Е, не са ли красавици?
Приготвя се панировката: яйцето се разбива със солта, пипера, добавя се и брашното и малко вода. Трябва да се получи като гъста каша.
(Моето изменение на рецептата - в панировката настъргах малко чедър).
В дълбока касерола се загрява олиото, намаля се силата на котлона с 1/3 (от 9-та на 6-та степен) и се пържат до зачервяване на порции от по няколко.
Изпържените трътки се слагат върху кухненска хартия да се оцедят.
Няма начин да не остане малко от панировката, леко се разрежда с прясно мляко, добавя се още една с.л. настърган чедър и се опича една или две палачинки (за колкото стигне сместа).
Слага се палачинката върху дървена дъска, отгоре се нареждат панираните трътки, ръсват се с малко накълцан магданоз и воаля - дзверското мезе е готово.
Та това се панираните пилешки трътки ала Милка!
П.П. И цената на цялото това удоволствие е малко над 1,00 цяло българско левче - а може да изпие ... е тука ще си премълча колко може ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар