За майонезите съм изписал цяла страница с куп различни варианти, но точно такава си признавам, че не съм правил, а тя направо стана уникална.
Реших да правя майонеза, а се оказа, че нямаме горчица. А майонеза без горчица направо не е майонеза. След издирване по шкафовете намерих една пикантна едрозърнеста горчица.
Та така 1 с.л. едрозърнеста горчица (става доста пикантно - затова може само 1 пълна ч.л.); 1 ч.л. куркума за цвят; 1 скилидка чесън; 100 мл прясно мляко и 300 мл олио. Вместо лимонов сок, сложих 1/4 обелен, почистен от семките и нарязан лимон.
Сетне всичко е ясно - с пасатора и за около 30-а секунди с леко изтегляне майонезата е готова и избита. Гъстотата - по желание - ако е леко рядка, добавка на още малко олио, а ако е много гъста - или малко лимонов сок или просто 1-2 с.л. топла вода. Цветът също може да се регулира с добавката на малко повече куркума. Впрочем, няма пречки вместо с прясно мляко да се направи с яйце, но тогава олиото трябва да се намали на около 250 мл.
Идеално си върви за салата или към риба.
Пробвайте и няма да съжалите.
Страхотни идеи за майонези има в твоя блог Бате.И тази рецепта не прави изключение, страхотна е.
ОтговорИзтриванеПриятна есенна и предзимна подготовка !
Благодаря ти, а есента я посрещам с нови идеи за вкуснотии
ОтговорИзтриване