Това е моят вариант за най-невероятното пухкаво и дзерски вкусно картофено пюре.
Единственото, което е необходимо са картофи и минимум подправки и малко масло.
Картофите (примерно 1 кг) се обелват, нарязват на кубчета и пущат да се варят в вряща подсолена вода (1 с.л.), в която има 1 щипка индийско орехче, 1 дафинов лист (може и без него,но ние го харесваме), 10-а зърна черен пипер. Картофите се варят до ... ами буквално до пълно омекване - казвам му "разкапване" ...
Вадят се само картофите и в подходяща купа се намачкват с онази джаджа за пюриране на картофи. С нея стават на по-едри парчета.
Ако искаме пюрето да е съвсем гладко и финно, се ползва ей тази преса.
Действа се при при още врящи картофи и веднага след пресирането се добавя масло на парчета (поне 75 грама) - разбърква се до поемане на маслото.
За разреждане се ползва водата от варенето на картофите. Слага се толкова от течността, че да се получи консистенция с гъстотата на тесто за бухти. Пробва се на сол и при необходимост се доосолява на вкус.
Нарязват се 2-3 стръка пресен копър и се омесват с пюрето.
Разбърква се добре и се оставя да изстине.
Сервира се с обезкостени маслинки или резенчета кисели краставички...
Картофеното пюре, индийското орехче и пресният копър са като влюбена тройка.
Невероятно вкусно. Прави се страшно лесно и бързо.
Невероятна гарнитура за пържена риба, печено месо и какво ли не още.
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар