За майонезата как се прави съм изписал доста.
Основно я правя с пасатора. Имам и един блендер, който си вървеше с приставка за направа на майонеза, но за съжаление за толкова години нито един не стана в него майонеза - все ставаше нещо като сос. Пробвал съм и с други уреди и се оказа, че не става. Даже с по-слабомощен пасатор не винаги става.
Купих го, защото беше на изгодна цена и защото идеята ми беше да го ползвам за сокове и подобни.
Първата работа, след измиването разбира се, беше да пробвам да направя един доматен сок. Почистих ги само от горната част - дето е дръжката; нарязох на две на три и бухнах вътре в чашата и след 30-а секунди имах направо перфектен сок. Малко сол, половин люто чушле и пей душа. Едната кана се оказа, че е с капак и се отваря и може да се ползва за съхранение и наливане на сока без да се отваря чашата.
Докато се отпивах от сока с една водка, взех да си мисля, че май съм се минал - само заради едните сокове... едни излишни пари и още един уред дет` да му се чудиш къде да го държиш.
Та за втората чаша реших да направя експеримент с направата на най простата млечна майонеза.
Поглед из Гугъл и рецепти за нутри булет - е основно само разни смутита и сокове.
Това засили желанието за експеримент:
В чашата сложих 100 мл прясно мляко, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. горчица, 300 мл олио и 1 с.л. лимонов сок.
След затварянето на чашата и слагането върху уреда (нали всичко се обръща с главата надолу) изчаках около 3-4 минути, за да може млякото да остане отдолу, а олиото изплува отгоре и го включих.
За около 30 сек. видимо всичко се сгъсти вътре.
Стана направо перфектна - в самото начало дори ми изглеждаше някак „въздушна“ от разбиването.
Който има подобен уред, нека да пробва направата на майонеза в него.
Става перфектна.
По моя преценка дори още по-лесно отколкото с пасатор. При това само затваряш чашата с капака и въпросът със съхраняването в хладилника е решен.
Споделям, защото може да бъде от полза за някого.
Няма коментари:
Публикуване на коментар