Джоланът с кожа е страхотна вкуснотия, която често правя. В последно време търся как това да става по най-лесния начин:
Оказва се, че пликовете за печене са най-удачни.
Джоланът се шпикова на няколко места със скилидки чесън и се слага в плика за печене. Както си е плика с ръка се намазва с олио или зехтин (става още по-вкусен, ако се прежали и бучка масло), подправките се смесват със солта и пак с ръка се втриват (ползвам моята готова гурме сол); сипват се 1-2 с.л. сушени зеленчуци, както и малко алкохол 50 мл примерно - за предпочитане бърбън, водка. Който иска може да сипне бира или вино - въпрос на вкус.
Както си е в пакета, заминава в хладилника за няколко часа, но най-вече поне една нощ.
После се прехвърля в тавичката и във фурната. Пече се на 230С около 40 мин и сетне на 150С около два часа.
То се вижда през плика как хубаво се зачервява, а целият зор е да се устиска на ароматите дет излизат от фурната.
В края на печенето, се отрязва само горната част на плика и се дозапича за няколко минути на вентилатор. Сега е моментът преди дозапичането да се мацне отгоре с четката с малко смесен мед с водичка и чървено пиперче.
Направо се е разкапал, костите сами си падат...
Най-важното, максимално лесно и никакво цапане на съдини и др.п.
Тавичката, в която се сервира също лесно се мие защото не е печен в нея, а само е пресипан от плика.
Кой с какво ще си го хапва, е въпрос на вкус, но питието е задължително.
Затова правете смело и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар