Пак става дума за телешки дроб, но определено това не е рецепта. За приготвянето на телешки, свински или патешки дроб съм писал доста пъти, но това е един напълно коренно различен начин.
Резултат е навероятно бързане и поради това експеримент.
Бях попаднал на един разкошен телешки дроб, а трябваше да се приготви буквално за минути, което изключи всички варианти в които съм го правил.
Няма да давам количества, защото е излишно.
Дробът на бърза ръка се нарязва на ивици с широчина около 2 см, съвсем на бързо се почиства от ципи и кръвоносни съдове. Всичко отнема няколко минутки.
Нарязаният дроб се хвърля в подходяща съдина и залива със 100-а мл бърбън (при липса може и някакво друго уиски), като не забравяме и да му сипнем малко черен или бял пипер. Нека си постои там 10-а минути (макар че колкото повече, толкова по-добре) - просто докато се нарежат доматите и салатата.
Междувременно в тигана се загряват 1 с.л. масло и 1-2 с.л. олио и дробът се пуща в силно загрятата мазнина на малки партиди от по няколко парчета като се разбърква.
В момента в който промени цвета си и започне леко да се зачервява, се вади и слага в друга съдина - това става за 4-5 минути.
Пържи се следващата партида.
Накрая всичкият дроб се връща в тигана, залива се с уискито от мариноването и се добавят още 100 мл бърбън. Посолява се, затваря се с капак и буквално след 1-2 минути котлонът се изключва.
За няколко минути алкохолът се изпарява, но остава ароматът му.
Може да се разбърка още един два пъти и е готов за сервиране.
Предполагам, че по този начин ще се приготви и свински или пилешки дроб.
Невероятно крехък и вкусен, направо Дзверски вкусен дроб се получава.
Дет` викат хората - ядеш и ревеш от кеф...
Пробвайте смело и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар