За приготвянето на черен дроб - телешки, свински и т.н., за печенето му на грил съм писал доста пъти вече. Сега ще споделя един много хитър начин на мариноване с разкошен резултат. Не е рецепта, а просто полезно предложение.
Дробът се нарязва на филийки с дебелина около 1-1,5 см и почиства добре от ципи, от едри кръвоносни съдове.
Слага се в подходяща купа и залива с кока кола колкото да го покрие.
Нека да престои така поне 2-3 часа. Може и в хладилника, може да не се прибира в него.
След това се подсушава с кухненска хартия, леко осолява и опиперява, омазнява се с малко олио и заминава на грил тигана или на скарата.
Пече се максимум три-четири минути, но като почне да побелява от долу (вижда се на снимката), се обръща от другата страна.
Пече се за кратко - максимум две минути. Но по-добре е да се повдигне с щипката и да се погледне как върви печенето. Получил ли е "резките" от печенето е готов.
Става много крехък и Дзверски вкусен. За това време на печене е леко алангле, но не е кървав.
Който не го харесва в този вид, а иска да е малко по-изпечен, просто трябва да увеличи времето на печене.
Очевидно кока колата му действа по някакъв особен начин, защото и свинските ребра за печене, свинските пържоли, мариновани в кока кола стават Дзверски вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар