Нещо невероятно - паниран телешки мозък.
Дзверска вкуснотия.
Субпродуктите у нас в последно време са адски пренебрегвани, а те са наистина Дзверски вкусни. Явно си забравяме старата българска традиция, че нищо от "животинчето" не се изхвърля и всичко става за хапване и се подвеждаме по разни евроидеи, че били много вредни.
Затова няма да обяснявам колко полезни вещества се съдържат в тях, а ще разкажа как правя любимия си телешки мозък ...
Необходими са ни един телешки мозък - около 500-600 грама (толкова е), за панировката: 1 ч.л. куркума, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сода, 2 яйца, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 ч.л. лютив червен пипер - чили (може и без него), 2-3 капки лимонов сос и много мазнина за пържене.
Изпълнението е лесничко.
Най-важното е мозъкът да се почисти от останалата в него кръв:
Измива се добре.Накисва се за час в студена (почти ледена) вода.
После се нарязва на естествените си три части и отново се накисва в студена вода вече с добавката на 1 с.л. оцет или лимонов сок - пак за около час.
Изпълнението е лесничко.
Най-важното е мозъкът да се почисти от останалата в него кръв:
Измива се добре.Накисва се за час в студена (почти ледена) вода.
После се нарязва на естествените си три части и отново се накисва в студена вода вече с добавката на 1 с.л. оцет или лимонов сок - пак за около час.
След това се нарязва на филийки и отново се изкисва в студена вода, пак до час, но във водата се слага и поне 1 ч.л. сол.
Готови са като побелеят добре и се подсушават с домакинска хартия до хубаво изсъхване.
В купа се разбиват всички продукти за панировката като при необходимост се разрежда с малко водичка. Не препоръчвам бульон или бира, защото ще отнемат от натуралния вкус на мозъчето.
Гъстота се регулира по желание - по гъсто - с по-дебела панировка, по редичко - по-малко панировка (предпочитам точно такава).
Гъстота се регулира по желание - по гъсто - с по-дебела панировка, по редичко - по-малко панировка (предпочитам точно такава).
Нарязаните парчета се прехвърлят в купата с панировката, омесват се добре и нека така да постоят известно време - поне 30-а минути. Така мозъка ще се овкуси допълнително.
Куркумата в панировката да не смущава никого - не променя вкуса, а само цвета към красиво жълто при пърженето.
Парчетата се пържат в силно загрята мазнина, която да е поне два пръста в касеролата - както се казва "да плуват" спокойно в съдинката.
Пърженето - до хубаво зачервяване.
Изпържените парчета се вадят върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.
ето едно парченце в разрез - страхотно крехък и вкусен, обвит в хрупкава панировка....
Как ще се сервира е въпрос на желание, по-важното е хубавото питие да е повечко.
Дзверско мезе към питието!
Наздраве!
П.П. при цена 5 лв/кг, за цели почти 3,00 лв имаме страхотно мезе, с което и гостите могат да бъдат очаровани.
Куркумата в панировката да не смущава никого - не променя вкуса, а само цвета към красиво жълто при пърженето.
Парчетата се пържат в силно загрята мазнина, която да е поне два пръста в касеролата - както се казва "да плуват" спокойно в съдинката.
Пърженето - до хубаво зачервяване.
Изпържените парчета се вадят върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.
ето едно парченце в разрез - страхотно крехък и вкусен, обвит в хрупкава панировка....
Как ще се сервира е въпрос на желание, по-важното е хубавото питие да е повечко.
Дзверско мезе към питието!
Наздраве!
П.П. при цена 5 лв/кг, за цели почти 3,00 лв имаме страхотно мезе, с което и гостите могат да бъдат очаровани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар