Мусака? Какво толкова - всяко семейство си има собствен начин да си я приготвя. Харесва се на всеки - поне не познавам човек, който да не я обича, отрастваме с нея от детската градина ... В общи линии картофи, кайма и апетитна заливка - така си е, но има и различни начини на направия. Няма да навлизам в подробности колко вида мусаки има, колко народи претендират тя да е тяхна и т.н.
Като си споменахме, че отдавна не сме правили мусака, странно, но и двамата в къщи се сетихме почти за една и съща мусака от детството (т.е. почти от преди половин век) - редената домашна мусака.
Необходими продукти за 6 порции:
за мусаката:
поне 1 кг картофи, обелени и нарязани на филийки (шайби)
3-4 глави лук, нарязани на шайби
3-4 скилидки чесън
1-2 моркова нарязани на ситни кубчета
100 грама кашкавал
100 грама колбас (по желание)
500 грама кайма (мляно месо)
сол и черен пипер на вкус, риган около 1 ч.л.
3-4 с.л. брашно
около 1, 1 и половина ч.ч. прясно мляко или бульон
1 ч.ч. пасирани домати
мазнина за пържене (излишно е да казвам, че ползвам гъша мас и съвсем малко олио)
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
щипка сол и черен пипер
1 ч.л. сода бикарбонат
Изпълнението не е трудно, но се цапат доста съдини:
Мазнината се загрява и в нея на партиди се запържват леко шайбите картофи. Вадят се и се слагат в отделна съдина.
След картофите се задушават чесънчето и лука. Вадят се и се слагат в някаква купа.
Същото се прави и с нарязаните моркови.
Идва ред на каймата (моята е овкусена предварително и затова пропуснат да напиша, че за нея са необходими сол, черен пипер, кимион, млян кориандър). За да се разпадне добре, се прилага един малък трик: предварително се размива с няколко с.л. бульон...
Леко задушената кайма се вади с решетъчна лъжица и заминава в отделна съдина.
В остатъка от същата мазнина се задушават пасираните (настъргани) домати докато леко се сгъстят. И те заминават в друга съдина.
В тигана се загрява още малко малко мазнина, слага се брашното да се запържи докато леко промени цвета си и му се долива затопленото мляко - целта е да се получи нещо като сос бешамел. Внего се добавят и подправките - сол, черен пипер, риган. Готовият сос се разделя на две части - 2:1, като към по-малкото количество се добавят вече задушените домати и добре се обърква.
Кашкавалът и колбасът се нарязват на тънки парчета.
Май вече всичко е готово и идва ред на "сглобяването" на ястието. За целта ползвам тефлонова тавичка с диаметър 28 см и височина 6 см.
С четка тавичката се намазва с идея мазнина.
Сипва се малко от бешамела и се нарежда един ред от запържените картофи. Хубаво е леко да се застъпват. Отгоре се слага от каймата, посипва се тук таме с лука и морковчета.
Отново ред картофи и т.н. като за накрая се оставя сместа с доматите.
Редуват се продуктите - да се получат различни слоеве.
За последен слой се оставят колбасчетата, ред картофи и резенчетата кашкавал.
Залива се с остатъка от доматения сос и заминава да се пече в загрята на 180С фурна.
Като се има предвид, че всичко е почти готово предварително, за около 45 минути в нашата фурна е готово.
Докато се пече, се подготвя и заливката.
В киселото мляко се слага содата и капка оцет (или лимонов) сок и се разбива. След няколко минути млякото "шупва". Яйцата се разбиват и смесват с млякото и всичко това се излива върху брашното (и солта).
Най-добре е да се разбие с телената бъркалка за яйца.
С тази смес се залива мусаката и се пече още 20-а минути - до хубаво зачервяване.
Е тука мога да допълня, че пека 10-а минути на вентилатор и че заливката така бухва, че те хваща страх да не прелее от тавата.
Изчаква се съвсем леко да изстине и се поднася направо с тавата на масата.
Който иска да си слага кисело мляко, чушки и т.н.
В интерес на истината, топла не е много фотогенична.
Все не се прави за снимка, а на вкус е неустоима - сочна и ароматна.
Е няма да "държи" форма и да се виждат добре слоевете.
Впрочем, когато добре изстине, и слоевете си личат, и при това не е загубила нищо от вкуса си.
По моя преценка, дори е по-вкусна...
Няма коментари:
Публикуване на коментар