Това е поредното лесно и дзверски вкусно мезенце, особено подходящо за питието към футболните мачове. Хем се приготвя лесно и бързо, хем издържа на питието и в същото време сигурно дава по-голямо удоволствие от тях.
Необходими са поне 500 грама пуешко месо (без значение от кои части), 1 яйце, 1-2 с.л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, по 1/4 ч.л. смлян кориандър и кимион, а за любителите на пикантното и чили на вкус.Носи и други подправки на вкус, но тези са достатъчно...
За евентуална гарнитура - пресни картофчета, в количество по желание и според броя на хапващите...
Изпълнението е простичко - точно като за футболно мезе.
Пуешкото месо се нарязва съвсем произволно на късчета с различна големина и се прехвърля в подходяща купа.
Слагат се подправките, брашното, сипва се и яйцето и с лъжица се разбърква.
Трябва да се получи като гъста каша.
Нека си почине малко, докато мазнината за пържене се загрява.
В голям тиган се загрява мазнина (за предпочитане гъша мас, каквато имам).
С лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятата мазнина и пак с лъжицата лекичко се притиска отгоре. Всяка "бухтичка" става различна по големина, с различна форма и различно рошава.
Пържат се от двете страни на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване.
Изпържените бухтички се вадят и слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина.
Впрочем може и да не се прави, тъй като такава на практика няма.
За повече разкош, когато всички са изпържени, могат да се върнат в тигана, да им се личне 1/2 ч.ч. бира (за предпочитане тъмна или някоя плодова) и да се оставят за няколко минути да се задушат под капак - докато се изпари течността и пак останат на мазнина.
Вече бухтичките са извадени от тигана и е време за гарнитурата.
Пресните картофчета се разрязват на половинки и се хвърлят в тигана в загрятата мазнина.
Разбъркват се за кратко.
В тигана се сипва малко водичка, смесена поравно с бира колкото да покрие картофките.
Котлона се намаля и се оставя да си къкри, а човек се мести пред ТВ с чашка в ръка и се настройва за гледане на мача.
Къкренето продължава докато картофките останат отново на мазнина. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган и т.н.
Готови сме ..
Може спокойно да се засяда пред телевизора и да се наслаждаваме на вкусно хапване и питие...
А дали мачът ще е толкова интересен вече е без значение ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар