Не съм предполагал, че ще направя публикация за направата на тесто. От дълги години меся тесто за питки, хлябове, козунаци и все ми се струва, че е нещо елементарно, а то се оказа, че не е съвсем. За някои хора тестото е направо плашещо и затова няма говоря за тесто изобщо, а за едно такова, което и дори най-неумелият може да направи и да постигне невероятен резултат.
В публикацията за селски хляб в тенджера споменах, че ползвам едно изключително мързеливо и лесно тесто и сега ще го споделя. То не е откритие и няма как да е, но все на някого ще му влезе в полза - знам, че поне Чедото ще го ползва и това е достатъчно.
Необходими са: 500 грама брашно тип 500, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар и 1 пакетче суха мая (от 7 гр.), около 300 мл течност (поравно вода и прясно мляко) леко затоплена - около 40С и 2-3 с.л. олио.
"Омесването" на тестото е от лесно по лесно:
В емайлирана
или стъклена купа се пресяват заедно брашното, солта, захарта и маята. Смесват се с две три разбърквания с дървена
бъркалка (шпатула), като в средата се прави нещо като кладенче и в него се изсипва
наведнъж цялото количество с вода и мазнината.
Разбърква се с бъркалката
колкото брашното да поеме течността, не отнема и минутка даже,- да се получи гъста и лепкава маса.
С намазнени ръце се оформя тестото
на топка и слага в найлонов плик. Важното е пликът да е голям и да не е завързан.
Пликът с тестото заминава в
хладилника за една нощ. Може да се забърка за 4-5 минути сутринта и вечерта е готово. Въпрос на преценка.
С
това тесто може да се правят питка, малки
питки, дори мекици, а за пици е направо превъзходно. Еластично е,
може да се премеси наново, но не е необходимо. Достатъчно е да се оформи и да се сложи в съда за печене.
Забелязал съм, че не е необходимо да втасва отново преди печене - достатъчно оформеното изделие да се сложи не в предварително загрята фурна, а на 150 С и постепенно да се вдига температурата на печене до 200 С.
За пържене - вади се от хладилника, оформя се на мекици примерно и веднага се пържи.
За печене на хляб - оформят се багетки или за цял хляб може просто да се нагъне и във формата за хляб....
П.П. издържа в хладилника до 7 дни без проблеми, макар че толкова не се е застоявало - свършва бързо.
С това тесто съм правил селския хляб в тенджера.
Подобна на него е и универсалното ми тесто.- също много лесно за изпълнение.
П.П. издържа в хладилника до 7 дни без проблеми, макар че толкова не се е застоявало - свършва бързо.
С това тесто съм правил селския хляб в тенджера.
Подобна на него е и универсалното ми тесто.- също много лесно за изпълнение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар