Това ще е първата публикация от Цикъла "От старите тефтери" - сготвено преди години, записано, но не снимано. И то поради причина, че по това време нямаше такива хитри машинки, а имаше обикновени фотоапарати с лента и ако някой те видеше да хабиш скъпа лента за някаква манджа... най-малкото щяха да те сметнат за луд.
Останалите ще ги пущам, когато има време за преписване и няма време да бъдат сготвени отново по някаква причина.
Останалите ще ги пущам, когато има време за преписване и няма време да бъдат сготвени отново по някаква причина.
ПРОДУКТИ:
4-5 агнешки джоланчета (по 1 бр. на човек);
По ½ ч.ч. булгур и ориз
1 голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън
2-3 моркова нарязани на ситни кубчета
Сол, черен пипер на вкус, по ½ ч.л. мащерка, джоджен и риган
ПРИГОТВЯНЕ:
Ястието е готвено в няколко варианта и във всеки от тях си
има своите предимства:
В-т 1: най-трудоемък:
Джоланчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се оставят
да престоят няколко часа в хладилника.
Загрява се зехтин – около 50 мл и в него последователно
джоланчетата се запържват до зачервяване. Прехвърлят се в тенджера под налягане
с около 800 мл вода и се варят около 30-а минутки.
В същия тиган от джоланчетата последователно се запържват
чесъна, лука морковите, ориза и накиснатия и оцеден булгур като се добавя
съвсем малко вода около 1 чаша. И тигана с полуготовите продукти се маха от
котлона.
Полусварените джоланчета се прехвърлят в тава за печене, а
прецедения бульон от варенето се добавя към запържения ориз и булгур. Слагат се
и подправките. И с всичко това се заливат джоланчетата в тавата.
Пече се на предварително загрята на 180-200 С, до готовност
( между 45-60 минути) в зависимост от фурната.
В-т 2: относително опростен:
Джоланчетата само се запържват, веднага след тях, както е
описано по-горе, лука, чесъна, ориза,
ливват се около 4 ч.ч. и подправките и това всичко заминава в тавата , която се
завива с фолио и се пече във фурната – първоначално 20-30 мин. на 220 С, а
сетне поне час на 180 С. Проверява се по някое време, маха се фолиото към края
на печенето и се дозапича.
В-3: за тези, които не искат да си играят твърде много –
само в тенджерата под налягане:
Подготвят се продуктите.
Самото запържване се извършва в нея – първо лука, чесъна,
морковите, джоланчетата, ориза и булгура, общо не повече за 10-а минути.
Доливат се 4 ч.ч. вода или бульон. Подправките и се вари около 45 минути.
В общи линии става много вкусно във всеки един от тези
варианти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар