Продукти
За дроб сърмата
400 грама пилешки дробчета
200 грама сварено пилешко месо
2 глави лук, 1 скилидка чесън
1 ч.ч. ориз
½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, по 1 ч.л. риган и сух джоджен,
1 с. л. Универсална подправка от сушени зеленчуци
2 с.л. масло
За заливката
3 яйца
2 с.л. оризово брашно, 1 с.л. масло
Приготвяне:
Тавичката 25х25 см се намаслява добре с част от маслото.
Свареното пилешко месо се накъсва на парченца.
Дробчетата се почистват и нарязват на късчета – слагат се в купа и заливат с вряла вода. След 10-а минути процедурата се повтаря.
Оризът се изсипва в купа и залива с вряла вода (водата не се изхвърля, а се запазва).
В тигана се слагат ситно нарязания лук и чесъна и се задушават за 10-а мин. с вода, колкото да омекнат.
С решетеста лъжица в тавата се слагат месото, дробчетата, ориза, подправките, заливат се с 3 ½ ч.ч. топла вода и всичко хубаво се разбърква.
Пече се във фурната на 180 С, като след първите 10-а минути поне един се разбърква. И повече не се пипа. За около 35-40 мин. почти достига готовност.
В това време се приготвя заливката.
В тигана се загрява маслото, добавя се оризовото брашно и водата от накиснатия ориз и се прави нещо като гъст сос бешамел.
Като поизстине в него се чукват трите яйца – леко се осолява и опиперява.
Сосът се излива върху дроб сърмата и се пече до зачервяване - (около 15-а мин.) на горен реотан (или на вентилатор – зависи от фурната, като се намаля на 160 С).
(Върви си с кисело мляко при сервирането).
Вкусно и евтино - има няма 5 лв.
Забележка: Рецепти за пилешка дроб сърма бол из нета, но тази се отличава с напълно диетичния си начин на приготвяне: няма пържене, излишни мазнотии и т.н., дори и глутен...
Няма коментари:
Публикуване на коментар