Продукти
800 грама неовкусена кайма смес
1/2 връзка магданоз, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, загасена в него, 1 ч.л. черен пипер;
1/2 зелка (от цялата 1,5 кг), настъргана на рендето
1 глава лук, нарязан на ситно
подправки - сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. лютив червен пипер, 1 1/2 ч.л. риган; 1 ч.л. кимион;
олио за пържене
Приготвяне
Каймата се омесва с пипера, киселото мляко и накълцания на ситно магданоз и се оставя в хладилника да си почива.
Настъпганото
зеле се задушава в малко мазнина, долива му се малко вода и се оставя
хубаво да се свари. На края се добавят всички подправки. Оставя се да
изстива на котрона, за да стане максимум сухо.
Като изстине се оцежда пак и се смесва с каймата.
Оформят се кюфтета.
За
оформянето на кюфтета ползувам "ринг" от изрязана от двете страни
метална кутийка от доматено пюре (75 гр.). С нейна помощ всички кюфтета
стават еднакви по грамаж и по размер.
Кюфтета преседяват в хладилника 30-а минути и се пържат.
Крайният резултат е пухкави и невероятно вкусни кюфтета
Няма коментари:
Публикуване на коментар