За закуска бях решил да направя питки (хлебчета и то сладки – щерката си
ги хапва със сладко и предпочита нещо такова тестено и по-сладичко).
Вечерта замесих моето мързеливо тесто:
500 гр. пресято брашно; 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар и 1 едно пакетче суха мая (7 гр.).
Около 250 мл смесени поравно прясно мляко и марна вода, и около 80 мл олио
Омесва се бързо, колкото да стане на топка и се слага в найлонов плик и цяла нощ изкарва да втасва в хладилника.
На сутринта след 30-а мин. аклиматизиране, оформих от тестото руло и разделих на парчета – излезнаха 14 броя.
От всяко топче оформих фитил и вързах на фльонга и оставих за 15-а минути да втасва.
Дотук нищо особено – най-често така си правя питките.
Понеже ми се мрънкаше, че може би е по-добре гевреци отколкото питки, реших да ги сваря. И се сетих, че ако във врящата вода се сложи сода, се получавал чудесен резултат.
Най-вероятно съм го прочел някъде из нета.
В Мултиненджерата заврях вода и добавих 3 ч.л. сода, след като се изкипя, пущах питките по 3-4 броя, за толкова време, колкото да изплуват над водата.
Фурната се загрява на 180 С, питките се нареждат върху хартия за печене, поръсват се със сусам и се пекат до зачелвяване.
Оставят се леко да изстинат върху решетката.
Невероятно пухкави, меки. Оставих една - за проба (до третия ден си беше разкошна). Абе нещо средно между питчица и геврек - демек питкореци
Вечерта замесих моето мързеливо тесто:
500 гр. пресято брашно; 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар и 1 едно пакетче суха мая (7 гр.).
Около 250 мл смесени поравно прясно мляко и марна вода, и около 80 мл олио
Омесва се бързо, колкото да стане на топка и се слага в найлонов плик и цяла нощ изкарва да втасва в хладилника.
На сутринта след 30-а мин. аклиматизиране, оформих от тестото руло и разделих на парчета – излезнаха 14 броя.
От всяко топче оформих фитил и вързах на фльонга и оставих за 15-а минути да втасва.
Дотук нищо особено – най-често така си правя питките.
Понеже ми се мрънкаше, че може би е по-добре гевреци отколкото питки, реших да ги сваря. И се сетих, че ако във врящата вода се сложи сода, се получавал чудесен резултат.
Най-вероятно съм го прочел някъде из нета.
В Мултиненджерата заврях вода и добавих 3 ч.л. сода, след като се изкипя, пущах питките по 3-4 броя, за толкова време, колкото да изплуват над водата.
Фурната се загрява на 180 С, питките се нареждат върху хартия за печене, поръсват се със сусам и се пекат до зачелвяване.
Оставят се леко да изстинат върху решетката.
Невероятно пухкави, меки. Оставих една - за проба (до третия ден си беше разкошна). Абе нещо средно между питчица и геврек - демек питкореци
Няма коментари:
Публикуване на коментар