Страници

сряда, 25 юни 2025 г.

ДОМАШЕН ШОКОЛАД по-вкусен от нутела

 


    Разбира се, че това не е истински течен шоколад в оня смисъл на думата, под която го разбираме - захар, какао, какаово масло, мляко и т.н.
    За сметка на това е много лесен с минимални съставки, много вкусен и най-важното много по-здравословен. 
    Необходими са натурално качествено и неподсладено какао, мед и идея масло (обикновено, кокосово или ...).
На една с.л. какао - поне 3 с.л. мед и 1 ч.л. масло.
Всичко се смесва много добре и се проверява на вкус и сладост. Може да се добави още малко мед, примерно... или масло.
След кратък престой в хладилника е готов за нападане ...
Може да се яде направо с лъжицата, идеален е за палачинки, бухти, мекици и т.н. 
Ето това е съдържанието на готовия течен шоколад.

Нашият съществено се различава и може още повече като включим въображението си: 
- добавят се ситно смлени ядки лешник, или обелем бадем, или кашу, или орех ... 
може и ситно нарязани стафиди и т.н.; 
може да се добави ванилия, или канела,или идея кардамон (по арабски бичим); А който иска, може да си бухне и лъжичка сухо мляко.
Ето тука е вариант направен от този лесен домашен течен шоколад с добавка към основните съставки по 1 с.л. от моя любим орехов крем или орехово масло, за който доста съм писал в блога си.
Тъй като лешниците не са ми най-любимите (не знам защо - може би защото в детството се "борехме" с чепупките и трябваше едно по едно да ги ръфаме от храсталака ...). Па и орехите винаги съм ги намирал за по-полезни от лешниците... (тях да си папат катеричките).

Как се правят и други варианти имам ей тука в блога:

Пробвайте и няма да съжалите - прави се буквално за минутки, а че е здравословен просто няма как да се съмнявате.

2 коментара:

  1. Правила съм домашен течен шоколад със сухо мляко. Във всяко прясно мляко, мисля че слагат и сухо мляко. Действително вкусът на течния шоколад е по-различен, въпреки точното спазване на рецептата. Харесвам домашния течен шоколад повече от този, който продават в магазинната мрежа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. винаги съм предпочитал домашния му вариант, защото можеш да си го направиш по собствен вкус.

      Изтриване