Страници

понеделник, 6 ноември 2023 г.

"САРМИ" ОТ СВИНСКО

 


Бях се засилил да правя сарми в листа от червено цвекло. Запържих в малко зехтин лук, чесън, ориз и кайма с добавка на бели стафиди и ги задуших в бульон от варено. Подправките са ясни - сол и черен пипер и малко мащерка (но може джоджен, но ми хареса с мащерка повече). Та взе, че ми артиса доста плънка след сармите и се зачудих какво да я правя. Оставих я в хладилника и при похода из магазините по пазара попаднах на нещо, което не съм виждал от години:
т.е. на ей тия мръфки, които се продаваха за "изрезки" по 6,99 лв за кило. Награбих се като невидял с 2 кила. Резнах им им костичките и ги оставих за бульон и супа, а месцата начуках до пълно изтъняване. Овкусих със сол, черен пипер и малко пушен червен.
Бях с идеята да ги пекна на скарата или на грил тигана, но в този момент се сетих за плънката.
Турнах 1 с.л. от единия край на "пържолката" и навих на стегнато руло.
Подредих в тавичка върху хартия за печене като ги поставях върху ръбчето и не се наложи да ги забучвам с клечки за зъби.
Капнах по малко зехтинец върху всяко рулце и наръсих с хлебни трохи.
Запичат се в предварително загрята на 180С фурна за около 40-а минути.
В това време може да се направи бешамелов или доматен сос - въпрос на желание. Могат да се поднесат и с гарнитура от варени картофи и т.н.
Станаха наистина дзверски вкусни и дори надминаха очакванията ми.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Чудесно изглеждат! Това вратни пържоли ли са?

    ОтговорИзтриване
  2. не, не са. Продават ги като "изрезки" от различни части.

    ОтговорИзтриване