Страници

неделя, 22 октомври 2023 г.

Постна "МУСАКА" ОТ ТИКВИЧКИ


 Това е възможно най-лесната и най-вкусната постна мусака от тиквички. Нарочно няма да давам количества, защото всеки може да си прецени количествата, които са му му необходими.
    Необходимите продукти са тиквички, сирене, кашкавал, яйца, прясно мляко, брашно, малко мазнина и подправки - сол и черен пипер на вкус, както зелентии - магданоз и копър нарязани на ситно.
За тавичка 24х24 см:
Три тиквички се измиват много добре и без да се белят се нарязват на кубчета. Леко се осоляват и слагат в цедка - малко да се отцедят от течността си. 
Прехвърлят се в тавичката, заливат се с поне 1 с.л. зехтин. Около 250-300 сирене се натрошават и се размесва с кубчетата тиквички, така че да се разпредели равномерно.
В купа се чукват поне три яйца, налива се поне 0,5 л прясно мляко, разбиват се с 1-2 с.л. брашно, още 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус и нарязаните зелентии, както и с добавка на 1 ч.л. сух чесън. Добавят се и 100-а грама настърган кашкавал и с тази смес се заливат тиквичките.
Пече в предварително загрята фурна на 180С до хубаво зачервяване - някъде около 40-а минути.
Съвсем простичко, приготвя се буквално за 10-а минути, никакво пържене, варене и т.н.
П.П.Сухият чесън може да се замени с 2-3 скилидки пресован.
Възможни са всякакви вариации, но тази е много лесна и бърза.
Пробвайте и няма да съжалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар