Страници

неделя, 15 октомври 2023 г.

Кисели краставички без варене

 

В блога си имам няколко рецепти за кисели краставички, но установих, че нямам писано за целите кисели краставички в буркан. Па и то сега им е времето да се направят.
Количествата на корнишоните не ги давам, но препоръчвам, когато се купуват, да се избират по-ситнички (запазват се по-хрупкави и са по-вкусни).
Преди да започна с направията, корнишоните ги измивам и слагам в голяма тенджера със студена вода за поне 24 часа като водата я сменям няколко пъти. Така се изкисват и "почистват" от евентуални нитрати. Някои съветват във водата поне еднократно да се сложи пакетче лимонтузу. Пробвал съм, но не виждам някаква съществена разлика.
Другото, за което не давам количество, е лукът - въпрос на лично предпочитание. Просто се нарязва на полумесеци.
Във всеки буркан се нареждат плътно корнишоните и резенчетата лук. 
ПЪРВИ ВАРИАНТ:
След като са напълнени във всеки буркан наливам вода - до горния ръб на буркана  и веднага след това я изливам в голяма тенджера. По този начин се определя точното количество за марината за заливане.
И така на всеки компотене буркан с корнишони предвиждам:
  • 1 с.л. сол (може и едра морска)- дори носи и малко повече - с лек връх
  • зърна черен пипер - поне 10-а 
  • бахар - 1-2 зрънца, но на който не му харесва, може да го прескочи.
  • 1 ч.л. синапено семе за предпочитане жълто
  • копър - от китката по малко, но може и малко семена - по 1/2 ч.л.
  • 3-4 с.л. ябълков оцет (имам домашен и го ползвам с удоволствие).
  • последната съставка е салицилова киселина - продават я по аптеките и я ползвам вместо аспирин, защото не всеки става и не си струва риска, но за него след малко.
Във всеки напълнен буркан слагам всички съставки без солта и салициловата киселина.
В тенджерата,в коята сме отделили водата, знаем точно какво количество е, се слагат солта и салициловата киселина.
Количеството на водата е много важно, а и знаем грамажа на корнишоните, защото според тях се определя количеството на салициловата киселина - 1 грам на литър течност или кг корнишони. Разминават се често и затова вземам средно аритметично между теглото на корнишоните и водата.  Примерно 3 кг корнишон и 2 л вода, направо си слагам 3 грама салицилова киселина.
Загрявам всичко добре и разбърквам до разтваряне на солта. Много топлата течност наливам в бурканите, затягам капачките и обръщам върху тях до изстиването им.
В много рецепти слагат и по лъжичка захар, което намирам за неудачно.
В други слагат всички съставки1 вкл. солта и по един аспирин, наливат водата и сетне трябва да разклащат бурканите, за да им се разтвори солта. Също излишна играчка.

Сега малко за салициловата киселина - в буркана има оцет и тя взаимодейства с него и се получава ацетилсалициловата киселина, което си е направо аспирин, но е по-ефективна от слагането на един аспирин в буркан.

Много хора отричат този метод, защото не възприемат слагането на аспирин или подобни. Възприемат аспирина като лекарство, а на здрав човек защо да му се дава лекарство.
Е, не е така - един аспирин дневно действа съдоразширяващо и за разреждане на кръвта, така че вреда няма. А на един буркан е в незначително количество, защото никой от нас не изяжда един буркан на едно хапване...

П.П. Който се "страхува" от този начин на направия за консервант може да ползва слагането на 10-12 грама лимонтузу на 1 л течност за заливане на краставичките. Пробвал съм - работи.
Срещал съм вариант - със сока на 1/2 лимон за буркан, но не съм пробвал и ми се вижда неразумно скъпо.


П.П. на П.П. Когато искаме да направим малко по-пикантни кисели краставички, в буркана просто слагаме едно или две лютиви чушлета (като на снимката в началото).
Сокът от такъв буркан (не говоря, че краставичките са пикантни), е идеален за овкусяване на месо и му придава крехкост и пикантност.

ВТОРИ ВАРИАНТ:
До тук по-скоро говорихме за мариновани краставички без варене и стерилизиране, а сега ще споделя и другият ми вариант, при който се получават онези краставички с вкус като от бидон дет ни ги продаваха в годините на Соца по зеленчуковите магазини ...
Най-удачно е да се правят в поне 3 л буркан или малко бидонче. Аз поне ползвам 3 л буркани от години.
Процедурата с корнишоните е същата, но след изкисването ги надупчвам тук таме с вилица.
Слагам в буркана и след това замелвам водата по указания начин по-горе ...
Измервам течността в литраж и на всеки литър слагам около 45 грама сол и 1-2 с.л. оцет. Заварявам до разтапяне на солта и наливам в бурканите като капачката само я поставям, без да се затяга ... 
Естествено и тук може да им се сложи "нещичко", но е излишно.
Започват си сами т.нар. "дива ферментация" и след 10-на дни са направо готови за хапване...Тези са ми любимите.
С това мисля, че изчерпах темата за краставичките.
Пробвайте, който вариант Ви хареса и няма да съжалите.

8 коментара:

  1. аспиринът е ацетил-салицилова киселина, не салицилова ;) т.е. от аптеката купуваш и слагаш в краставичките нещо различно от аспирин, затова "става" по-добре.

    ОтговорИзтриване
  2. На киселите слагате ли аспирин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. понякога, защото може и без него. Но той служи като консервант... така че може да се сложи

      Изтриване
  3. нямам ябълков оцет, но имам хубав винен на винпром Велико Търново, идеален за консерви - от него колко суп. лъжици да сложа ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПАК толкова до 3-4 с.л., но не съм ползвал такъв и затова пробвай и с 2-3 с.л.

      Изтриване
  4. При втория вариант водата, оцета и солта се слагат горещи, нали? Обръща ли се буркана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не, не се обръща. Писал съм, че капачката дори не се затяга, за да може да започне ферментацията

      Изтриване