снимката е илюстативна
Съвсем наскоро попаднах на една рецепта, в която ястието се подправяше с каджун. В интерес на истината знаех какво е, а именно луизианска подправка или креолска подправка- леко люта и подходяща за различни меса, риби и птици и толкова.
Потърсих из нета, но информацията беше доста разнопосочна относно съдържанието. Както съм писал много пъти обичам да си "крадна" идеи и да си направя мой вариант.
Разбрах, че основните съставки са целина, червени чушки и лук , които се използват в много креолски рецепти. И направо се зарадвах - редовно всяка година си суша целина и корен и стъбла, червени чушки на късчета и лук.
От тук нататък ми беше много лесно да комбинирам нещата и в крайна сметка ето го моят вариант на каджуна:
3 сл. сушена целина корен и стъбла
3 сл.л. сушена червена чушка
3 с.л. сушен лук на гранули
3 с.л. червен лют пипер на люспи
2 с.л. сушен чесън
2 с.л. сушен босилек
1 с.л. пушен червен пипер
1 с.л. семена на резене
1 с.л. смлян кимион
1 с.л. черен пипер на зърна или смлян
1 с.л. кориандър на зърна
1 с.л. жълт синап
9 с.л. едра морска сол
Всичко това се смила в старата електрическа кафемалечка до еднородна смес и се слага в подходящо бурканче.
Може да се ползва за овкусяване на месо, риба, ориз като се втрива в него с необходимото количество.
Може да се ползва и в течен вид като са размеси с няколко супени лъжици зехтин и мед- примерно 2-3 с.л. от сместа с 2-3 с.л. зехтин и 1 с.л. мед. Носи и 1-3 с.л. бърбън.
Последната смес е много подходяща и като барбекю смес с добавка на 1 с.л. лимонов сок.
В действителност тази подправка е универсална за различни ястия с месо, риба, морски дарове, ориз и зеленчуци. Става за овалване на пилешко месо и риба преди приготвянето им, за различни яхнии с месо и каквото ти дойде на ум, за хлебчета и крутони и др.п.
В интерес на любителите на лютивкото може да се увеличи количеството на лютия пипер и на чесъна.
Все пак го правите за себе си и затова нека да е по Ваш вкус.
Направете си го сами не давайте луди пари за нещо, което ти продават с добавка на мононатриев глутамат и кой знае още колко Е-та.
Никак не е трудно и не отнема кой знае какво време да се направи.
Правете смело, пробвано е ... и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар