Страхотно обичам сладко от смокини - било зелени, зрели или презрели, па биля и на мармалада от тях съм супер фен...
Само че в последно време се появи неочакван проблем - пустите му смокини имат едни ситни зрънца, които ми засядат между зъбите и не изпитвам какъвто и да е кеф от това сладко.
Онзи ден попаднах на пазарЯ на едно супер презрели смокини - направо кафяви и разпукани. И то на цена 2 лв вместо на 3 лв както продават останалите ...
Купих си две кила с идеята за сладко и като им видях семчите изпаднах в потрес ... Замислих се какво да направя, за да ми е кеф сладкото и "родих" една трудоемка идея ...
Та две кила смокини, които бидоха обелени. За компания около 400 грама сини сливи - без костилките и също обелени, 1 голяма ябълка-по същия начин и една голяма праскова.
Всички плодове се слагат в тенджерата и заливат с 1 ч.ч. вода и се варят до пълно омекване.
Следва пасиране с пасатора и прецеждане през цедка.
От всичко това остава отпадък около 200 грама - 5-6 с.л. твърда маса, която се изхвърля.
Ама си струва ...
Добавят се на това количество около 400 грама захар и сокът на 1/2 лимон и се вари до желана гъстота
Разбърквам и пълня.
След затварянето - с капачката надолу.
Невероятно, дзверски вкусен мармалад се получава.
Заслужава си да се пробва.
Правете смело и няма да съжалите - такъв мармалад не сте опитвали ... впрочем и на мен ми беше за първи път. Определено докато има още смокини ще направи няколко пъти ...
Аз не цедя, обичам хрускавите семчици.
ОтговорИзтриванеЗначи - липса на зъбни проблеми.
Изтриване